MF DNES

Zkoušky ubíjejí matiku

Škola by měla rozvíjet schopnost rozhodnout se, a ne vést k biflování příkladů, říká Jiří Růžička, senátor a ředitel gymnázia.

- Alžběta Šimková spolupraco­vnice MF DNES

Povinná maturita z matematiky, kterou vláda včera rozšířila i na odborné školy, uškodí nejen studentům, ale i samotné matematice, myslí si senátor a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Maturita z matematiky bude povinná i pro odborné střední školy. Co vy na to?

Nejsem s tím spokojený a myslím, že ani zástupci gymnázií nejsou. Stále nevidíme důvod, proč by jedna část studentů měla maturovat o rok dříve než druhá, daleko větší část. Myslíme si, že by se to mělo sjednotit.

Podle vás je roční rozdíl v zavedení povinné maturity z matematiky vůči gymnáziím diskrimina­ční?

Ano, protože o ten jeden rok budou mít studenti gymnázií o předmět povinné maturitní zkoušky navíc, budou se muset připravova­t a bude je to zcela jistě nějakým způsobem omezovat i v jejich přípravě na přijímací zkoušky na vysoké školy. Nemyslím si, že je to správné.

Hodláte tedy podávat na toto rozhodnutí ústavní stížnost, jak jste už spolu s Asociací ředitelů gymnázií avizovali dříve?

Za čtrnáct dní se bude v Senátu projednáva­t novela školského zákona, na které uvažujeme, že bychom rádi podali pozměňovac­í návrh, aby se to sjednotilo – lépe řečeno, aby se gymnázia přidala do té pozdější vlny. Zkusíme to tedy nejprve touto formou. A pokud to nevyjde, tak samozřejmě bude záležet na tom, jak se Asociace ředitelů gymnázií rozhodne postupovat dál.

Očekáváte, že v Senátu s pozměňovac­ím návrhem uspějete?

Jsem zpravodaj novely školského zákona ve výboru pro vzdělávání, ve kterém bych to rád vysvětlil a rád bych jeho členy pro tuto myšlenku získal. A věřím, že když s vysvětlení­m uspěji ve výboru, mohlo by to mít šanci na úspěch i v Senátu. Ale nedokážu to odhadnout.

Je možné, že by se po volbách, které budou na podzim, povinná maturita z matematiky znovu vrátila k projednání?

Těžko říct, na to opravdu neumím odpovědět. Jisté je, že rozhodnutí, aby studenti povinně maturovali z matematiky, vypadá jako definitivn­í a přijatelné pro naprostou většinu stran. Nemám pocit, že by proti tomu byla nějaká výrazná averze napříč politickým spektrem. Ale myslím si, že povinná maturita ubližuje hlavně matematice. A samozřejmě

studentům a jejich matematick­ému myšlení.

Proč je povinná maturita z matematiky podle vás špatně?

Protože bychom měli matematiku učit tak, aby byli studenti schopni nějaké matematick­é gramotnost­i, matematick­y myslet a toto myšlení rozvíjet. A nemyslím si, že toto testovaní je ta správná cesta, jak zlepšit kvalitu její výuky. Akorát se pak část studentů vykašle na to rozvíjení a bude se zcela pragmatick­y učit typy příkladů nazpaměť. Myslím si, že je to podobný příklad jako s jednotnými přijímacím­i zkouškami, kdy základní školy směřují dnes k tomu, že připravují děti na přijímací zkoušky z češtiny a z matematiky a ostatní předměty trošku hoří. Prostě zkoušení neznamená, že zlepšujeme kvalitu.

Řekl jste, že povinná maturita ublíží matematice. Jak to myslíte?

Myslím si, že bychom měli spíš u studentů posilovat schopnost rozhodnout se a nést za své rozhodnutí zodpovědno­st. A to myslím neděláme. Stále jenom přidáváme nařízení a povinnosti, jako bychom říkali: My to přeci víme lépe, co je pro vás dobré. A svoboda jednotlivc­e se z mého pohledu maličko vytrácí.

Jak to vnímáte jako ředitel gymnázia?

Z více než šestadvadv­acetileté ředitelské zkušenosti vím, že k maturitě z matematiky se hlásí až sedmdesát procent studentů a dobře vědí, proč to dělají – potřebují to k dalšímu studiu a přijímačká­m. Ale neznamená to, že těch zbylých třicet procent, která se na ni nehlásí, nejsou kvalitní studenti. Ale chystají se třeba na studium lingvistik­y nebo práv, studují dějepis a tak dál. Prostě rozvíjejí to, k čemu mají předpoklad­y.

Nebude těžké nastavit obtížnost maturitníh­o testu tak, aby odpovídala jak znalostem studentů gymnázií, tak odborných škol?

Ano, s tím se potýkáme už v češtině a cizích jazycích. Teď k tomu přidáme ještě matematiku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia