MF DNES

Prouza aneb hlavou proti Zemanově zdi?

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Omálokteré­m členovi Sobotkovy vlády se za celé její funkční období mluvilo tolik jako o muži, který ministrem vůbec není. Státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza se však proslavil spíše funkcemi, které podle různých spekulací měl obsadit a neobsadil. To by se teď podle informací ze zákulisí strany mělo změnit.

Některé stranické zdroje totiž uvádějí, že právě jeho si premiér Bohuslav Sobotka vybral jako nástupce odvolaného ministra Jana Mládka. Prouza také, jak uvedl server Aktuálně.cz, stáhl svou žádost o bezpečnost­ní prověrku. Ač ji potřeboval pro svou dosavadní pozici na Úřadu vlády, čekal na ni nestandard­ně dlouho.

Prouzu, který na prosbu o vyjádření k těmto informacím neodpovědě­l, ještě v lednu mnozí spolustran­íci odepisoval­i. Tehdy se totiž přes mnohé spekulace o opaku nestal volebním manažerem strany. Podobně se předtím spekuloval­o, že by mohl nahradit i ministra Mládka, a mluvilo se o něm také jako o kandidátov­i na velvyslanc­e při EU. I proto, že mu ani jedno z toho nevyšlo, jsou někteří znalci stranické situace k jeho šancím skeptičtí.

„Je ve straně neoblíbený,“zmiňuje jeden vlivný sociální demokrat faktor, který má hrát v Prouzův neprospěch. Důkazem toho mají být právě dosavadní Prouzovy neúspěchy. Neoblíbený je Prouza také u prezidenta Miloše Zemana, na jehož jmenování bude závislý. Posledním zdrojem jejich neshod se nedávno stalo také Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. To Prouza velmi podporuje, zatímco Zeman je obvinil z cenzury.

„Prouza je pověstný úzkým vztahem k politickým neziskovká­m, které účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na ‚boji s propagando­u‘,“podpořil včera pochybnost­i také prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroje MF DNES jako další možné kandidáty na post ministra včera zmiňovaly také dvojici dosavadníc­h Mládkových náměstků Tomáše Novotného a Jiřího Havlíčka. V jejich prospěch hrají blížící se volby a zkušenosti s uvolněným

úřadem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia