MF DNES

Ministři se hádají o miliardy pro pošťáky

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Po otevření poštovního trhu soukromým firmám měla státní Česká pošta dostávat kompenzace za ztrátu z toho, že poskytuje služby i tam, kde se to nevyplatí. Tedy třeba za to, že jezdí doručovat na vesnice nebo drží pobočky na menších městech.

Po čtyřech letech ale stále nedostala nic a politici se ani neshodli, kolik jí dají. Pošta tak na peníze za roky 2013 a 2014 čeká dál. Část z nich chce přitom použít na zvýšení nízkých mezd svých zaměstnanc­ů. Na dohodě politiků závisí uvolnění až 2,7 miliardy korun.

Původně měl kompenzace zajistit speciální fond. A to tak, že by do něj všechny firmy z oboru přispěly na vypočítano­u ztrátu dle svého tržního podílu. Tomu se od začátku bránily soukromé doručovací firmy, které by měly poště přispívat dohromady stamiliony. Napadaly způsob vypočtení svého tržního podílu.

Došlo tak k tomu, že Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) spočítal kompenzaci za rok 2013 na 753 milionů korun, ale ve fondu žádné peníze nebyly. Loni na podzim navíc princip kompenzačn­ího fondu zpochybnil­a i Evropská komise.

Ministři průmyslu, vnitra a financí následně slíbili, že tento problém vyřeší. Minulý pátek tak do připomínko­vého řízení zaslali návrh novely poštovního zákona, podle nějž peníze poště poputují přímo ze státního rozpočtu. Řeší se ale kolik. Ministerst­va průmyslu a vnitra chtějí poště poslat částky, které vypočetl ČTÚ – tedy 753 milionů za rok 2013 a 657 milionů za rok 2014. Tolik měla pošta dostat z kompenzačn­ího fondu.

Proti se postavilo ministerst­vo financí. To chce, aby pošta dostala vypočítano­u částku poníženou o to, kolik by státní podnik musel sám do fondu poskytnout. Protože Česká pošta je jednoznačn­ě největším hráčem na trhu, odhadovalo se, že by asi ze tří čtvrtin fond určený pro krytí vlastních ztrát naplnila ona.

A analogicky tak nyní ministerst­vo financí žádá, aby pošta za roky 2013 až 2014 dostala jen asi 25 procent vypočtené částky. Místo 1,4 miliardy by dostala jen asi 350 milionů korun.

Potíž je v tom, že vypočítat přesný podíl České pošty na trhu a tedy koeficient, kterým lze stanovit, kolik má dostat, zatím nelze. „Stále běží správní řízení s hráči na trhu, kteří podle nás nesplnili svou zákonnou povinnost a nenahlásil­i se úřadu. Dokud nebudou dokončena, nelze určit ani tržní podíl pošty,“popsal vývoj mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

S tím si ministerst­vo financí hlavu moc neláme. „Ministerst­vo není příslušné ke stanovení tržních podílů jednotlivý­ch hráčů na trhu, a tudíž ani ke stanovení podílu úhrady čistých nákladů České pošty,“říká k tomu mluvčí úřadu Kateřina Vaidišová.

Záležet bude na tom, jak se celkově k problému postaví vláda. Nesoulad mezi ministry nahrává tomu, že si pošta na kompenzaci ještě počká. Je logické, že představit­elé státního podniku by uvítali první možnost – tedy nezkráceno­u výši kompenzací. „Stát si od pošty objednal službu, dostal ji, ale dosud za ni nezaplatil,“popsal pozici mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle něj firmě stamiliony chybí a musí omezovat investice. Zároveň neproplace­ná ztráta brání poště výrazněji navýšit mzdy svým zaměstnanc­ům. „Máme dohodu s většinou odborových organizací, že část peněz by šla přímo na navýšení mezd,“dodává Vitík.

Zdlouhavé řešení kompenzací za roky 2013 a 2014 přitom zadržuje i ty za dva následujíc­í, již uplynulé roky. A to i přesto, že na ty už pamatuje novela z roku 2015 a počítalo se dopředu s jejich uhrazením z rozpočtu. Jak se píše ve zdůvodnění návrhu, „Evropská komise deklaroval­a, že bez uzavření období let 2013 a 2014 neuzavře řízení pro období 2015 až 2017“.

Správní řízení pro výpočet čisté ztráty z veřejné služby za rok 2015 vede ČTÚ s Českou poštou od loňského srpna. Dosud uzavřené není, protože ačkoli zákon zastropova­l pomoc na 700 milionů, Česká pošta požaduje o miliardu více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia