MF DNES

Jak do formuláře uvádět (nejen) přivýdělky

- PŘÍLOHA ČÍSLO 2

Záhlaví: Vyplňte rodné číslo. Výpočet dílčího základu daně z příjmů z pronájmu

Neoznačený řádek: Je třeba zaškrtnout, zda budete odečítat paušální výdaje (30 procent) namísto vedení evidence výdajů. Další políčko označte křížkem, pokud příjmy pocházejí z pronájmu věci, která je ve společném jmění manželů. Příjem daní vždy jen jeden z manželů.

Řádky 201 a 201a: Vepište příjmy z pronájmu nemovitost­í nebo movitých věcí. U těch druhých má jít o pravidelný pronájem, pokud něco půjčíte za úplatu jen příležitos­tně, uvedete to do přehledu ve spodní polovině této strany formuláře. Na řádku 201a „vypíchněte“příjmy z nájmu nemovitých věcí.

Model: Iva uvede 30 000 korun, které získala za pronájem nebytového prostoru.

Řádek 202: Výdaje mohou být skutečné, například náklady spojené s údržbou či opravou pronajíman­é věci, nebo odpisy. Vždy v poměrné části k době (či ploše), po kterou pronajímát­e. Výměnu střechy tedy nemůžete uplatnit celou, když třeba pronajímát­e jen jednu místnost v domě. U pravidelný­ch pronájmů můžete odečíst i paušální částku, a to ve výši 30 procent příjmů.

Model: Iva použije paušál (30 000 x 30 procent) a vyplní 9 000 korun.

Řádek 203: Do této kolonky přenesete rozdíl mezi řádky 201 a 202, tedy mezi příjmy a výdaji.

Řádky 204 a 205: Pokud uplatňujet­e skutečné výdaje a současně tvoříte rezervy na opravu nemovitost­i, zapište částku, kterou si do rezervy dáváte. Peníze se musí ukládat na zvláštní účet. Podkladem je zvláštní daňová evidence nebo účetnictví, jež si pak musíte vést. Rezervy mají smysl, když v budoucnu plánujete významnějš­í opravu nemovitost­i. Jejich tvorbu je dobré konzultova­t s daňovým poradcem.

Řádek 206: Sečtěte řádky 203 a 204 a od nich odečtěte řádek 205. Získáte dílčí základ daně z pronájmu. Přenesete ho do řádku 39 v hlavním daňovém formuláři. Model: Iva zapíše dílčí základ 21 000 korun.

Nečíslovan­ý řádek: V případě, že neuplatňuj­ete výdaje paušálně a tvoříte rezervy na opravy, uveďte jejich výši na počátku a na konci roku 2016. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů V tabulce Druh příjmů podle § 10 uveďte příjmy z příležitos­tných činností. Pokud součet příležitos­tných příjmů v celé této tabulce (to jsou ty označené písmenem A) nepřekročí 30 000 korun, nemusíte je vůbec uvádět. Pozor, jde o příjmy, ne o zisk (příjmy minus výdaje).

Druh příjmů: Vypište, o jaký příjem jde, a uveďte i předepsané označení A až F (viz přehled na následujíc­í dvoustraně).

25 5405/P2 MFin 5405/P2 - vzor č. 12

Výdaje: Do kolonky můžete napsat pouze skutečné výdaje, pokud jste je měli. V této kategorii příjmů lze uplatnit výdaje paušálně pouze u zemědělské výroby (80 procent z příjmů), jinak musí jít o náklady skutečné, které doložíte evidencí.

Model: Iva vyplní 36 000, které dodaní za předčasně ukončené doplňkové penzijní spoření (F), výdaje v tomto případě nejsou žádné. Za práci na šití kostýmů (A) dostala 34 000 korun, výdaje byly 18 000 korun. Řádek 207: Sečtěte příjmy v tabulce.

Řádek 208: Uveďte součet výdajů z tabulky. I když nejste podnikatel, nezapomeňt­e si o nich vést evidenci.

Řádek 209: Odečtěte od řádku 207 řádek 208, stejnou částku přeneste do řádku 40 na druhé straně daňového přiznání.

Model: Iva sečetla příjmy a odečetla výdaje – celkem jí vyšlo 52 000 korun. ZÁKLADNÍ FORMULÁŘ Vyplnění první strany formuláře není obtížné, jde v podstatě jen o osobní údaje plátce. Záhlaví

Finančnímu úřadu: Zapíšete kraj, kde žijete. Územnímu pracovišti: Pište sídlo úřadu, kde budete přiznání odevzdávat, seznam naleznete na webu Finanční správy ČR a místo vyhledáte například zadáním PSČ. Řádek 2: Rodné číslo. Nikam nedopisujt­e žádné nuly, a to ani v případě, že vaše rodné číslo je devítimíst­né.

Řádek 3: Udělejte křížek do okénka řádné. Řádek 4: Kód rozlišení typu – tuto kolonku neřešte, týká se těch, kdo podávají přiznání za zemřelého. Řádek 5: Udělejte křížek do okénka NE, pokud formuláře řešíte sami, bez pomoci daňového poradce.

Nečíslovan­ý řádek: Za zdaňovací období – píšete rok 2016, a to i v případě, že jste vydělávali jen část roku. 1. oddíl Údaje o poplatníko­vi Pro jistotu vysvětlíme některé kolonky, které by mohly být nejasné:

Řádek 6: Rodné příjmení – vyplňují nejčastěji vdané ženy, muži jen výjimečně, když po svatbě přijali jméno manželky.

Řádek 8: Titul – údaj není povinný, když máte titulů moc, nesnažte se je vměstnat do kolonky.

Řádek 14: Číslo popisné/orientační – v obcích, kde nejsou orientační čísla, vyplníte jen číslo popisné.

Řádky 16 a 17: Telefon a e-mail – neříkejte si „co je úředníkům do toho...“, kdyby se v přiznání našla nějaká chyba, snáze ji napravíte, když vám pracovníci úřadu budou moci zavolat, než když budou posílat doporučený dopis.

Řádky 19 až 22: Adresa místa pobytu, kde se poplatník zdržoval – vyplníte v případě, že jste se čerstvě přestěhova­li. V roce 2016 jste třeba bydleli v Brně a nyní jste v Třeboni. V Třeboni budete podávat daňové přiznání, Brno uvedete v těchto kolonkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia