MF DNES

Jedna malá zásluha sira Winstona

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Dnes je to šedesát pět let, co ve Velké Británii zrušili občanské průkazy. Vláda Winstona Churchilla toto rozhodnutí přijala 21. února 1952.

Život a dílo sira Winstona byly tak rozsáhlé, že tahle drobnost v tom lehce zapadne: muž, který po většinu svého života budil vášně a kontroverz­e, nakonec neskončil zapsán v dějinách jako kuriózní výstředník s bohatýrský­mi sklony, ale jako velmi vážená persona, jeden z největších státníků a klíčová osobnost evropských, ba světových dějin. Na svou příležitos­t, kterou byla druhá světová válka, si musel počkat až do 65 let.

Jeho zásluhu na likvidaci absurdního byrokratic­kého přežitku, jímž občanské průkazy bezpochyby jsou, nemá smysl přeceňovat, je to skutečně jen detail. Ale detail veskrze sympatický. V Británii se přitom povinné občanky zavedly poprvé za první světové války, znovu pak v roce 1939 v souvislost­i s počínající válkou druhou. Zatímco v prvním případě byly zrušeny hned v roce 1919, v druhém je socialisti­cká vláda Clementa Attleeho (který občanky v roce 1939 také zavedl) nechala v platnosti a zrušili je až konzervati­vci práce v roce 1952.

Od té doby vzniklo několik pokusů průkazy znovu zavést, naposledy (opět) levicová vláda Tonyho Blaira v roce 2006 prosadila zákon o povinných průkazech a s tím souvisící špiclovsko­u databázi obyvatel. Systém nezačal ani plně fungovat, zrušili ho konzervati­vci spolu s liberály po volbách v roce 2010.

U nás si to bez občanských průkazů ani nedokážeme představit, poslední vhodná chvíle k jejich zrušení byla asi po zhroucení totality v roce 1989. Hlavním argumentem Britů, proč občanky rušit, případně nezavádět, je právě svoboda individual­ity, ochrana občana před zbytečnou kontrolou ze strany státu a před nadměrnou byrokracií. Těmito a podobnými hesly se i u nás v této době ohání kdekdo, na občanské průkazy – a třeba taky na další přežitek, ohlašovací povinnost v podobě trvalého bydliště – se dosud nepřišlo. A asi už nepřijde, v době posedlé strachem, bezpečnost­í, státem ve všech podobách a ochranou identity právě tím, co jí nejvíc škodí – tedy i povinně nošenou průkazkou – na to nějak není ani pomyšlení. Přesto není špatné si tohle malé britské výročí připomenou­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia