MF DNES

Vytrvalí Číňané. Sparta řeší novou nabídku na Dočkala

- — David Čermák

Už napoprvé to nebylo snadné rozhodován­í. A teď? Ještě větší hlavolam. Fotbalová Sparta znovu dumá nad tím, zda pustí svou největší oporu. Záložníka Bořka Dočkala. Do Číny. Za peníze, které se těžko odmítají.

Podle informací MF DNES sparťanský management s čínským zájemcem znovu jedná a situace si žádá rychlé rozhodnutí: čas na případný přestup už je jen do konce února, kdy v Číně vyprší přestupní termín. V zákulisí se mluví o tom, že dohoda se blíží.

Sparta již minulý týden jednu čínskou nabídku za Dočkala odmítla. Tým z nejvyšší soutěže (podle Deníku Sport jde o Che-nan Ťi-na-jie) položil na stůl pohádkové peníze pro klub i pro hráče – 170 milionů korun za přestup, 70 milionů jako Dočkalův roční plat.

Přesto byla odpověď Sparty zamítavá. „Rozhodli jsme se upřednostn­it sportovní hledisko před ekonomický­m profitem,“říkal Adam Kotalík, generální ředitel. „Byl by to velký zásah do týmu.“

Sparta se nechtěla své opory vzdát na startu jara, během kterého chtěla uspět na dvou frontách. Doufala, že Dočkal pomůže týmu zabojovat o domácí titul a navázat na loňské tažení pohárovou Evropou.

Minulý čtvrtek se druhý cíl ztratil v nedohlednu, porážka 0:4 v Rostově téměř vynulovala šance Sparty na postup do dalšího kola play-off Evropské ligy.

Dočkal odehrál v Rusku 87 minut, v neděli byl v jarní ligové premiéře proti Bohemians na hřišti celý zápas. A nedá se vyloučit, že šlo o jeho poslední chvíle v rudém dresu.

Čínský klub po něm dál touží a vycítil, že má zřejmě poslední šanci reprezenta­čního záložníka přilákat.

Dá se očekávat, že k původní nabídce, která už tak byla za osmadvacet­iletého hráče závratná, ještě něco přihodí.

A Dočkal? Sám minulý týden v rozhovoru pro klubový web přiznal, že nabídka byla lákavá.

„Obě strany o ní musely popřemýšle­t,“prozradil. „Ale načasování by bylo náročné pro všechny. Čeká nás důležité utkání v Rostově a není mi jedno, jaká bude blízká i vzdálenějš­í budoucnost Sparty.“

Důležité utkání se nevydařilo a může se stát, že budoucnost Sparty bude bez Dočkala.

A pak by na Letné potřeboval­i vyřešit, kdo klíčového hráče týmu nahradí.

Tomáš Rosický vzhledem ke svému zdravotním­u stavu zřejmě tuhle roli trvale nezastane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia