MF DNES

ČSSD chce změnit daně jako komunisté

Chudším přidáme, bohatším ubereme. ČSSD se vrhla do boje o voliče. Její plán na změnu daňového systému však sdílí jen KSČM.

- Ondřej Leinert s přispěním Jitky Vlkové

Čtyři sazby progresivn­í daně. Víc peněz pro lidi vydělávají­cí do 48 tisíc korun hrubého, tedy přes devadesát procent zaměstnanc­ů. Naopak méně peněz půl milionu lidem, kteří si vydělají víc. A nové zdanění firem. ČSSD včera zahájila lov na voliče. Novinku chce prosadit po volbách.

Návrh se však ze stran v současné Sněmovně zamlouvá jediné: komunistům. Ostatní varují, že trestá schopné lidi.

„Pokud někdo opíše náš program, beru to jako uznání, že neříkáme blbosti,“reaguje místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš. Návrh se totiž blíží daňovým změnám, které komunisté už léta prosazují. I oni počítají se čtyřmi daňovými pásmy.

„Je to komplexní návrh, kterým podpoříme zejména pracující rodiny s dětmi a lidi s průměrným nebo nižším než průměrným platem,“říkal premiér Bohuslav Sobotka.

Podle propočtů MF DNES by si nejvíc polepšili lidé s příjmy mezi 30 a 40 tisíci – navíc by jim zbyla víc než tisícikoru­na, lidé s nižšími příjmy by si pomohli v řádu stokorun. Naopak daně by prudce narostly lidem s vysokými platy – kdo bere sto tisíc – přijde o 11 tisíc korun.

S komunisty se ČSSD shoduje i v tom, jak danit firmy. Na změny totiž doplatí ty velké, konkrétně 600 největších firem. Změny i proto kritizují ekonomové a všechny strany od středu doprava.

„Je to krajně nešťastný a nepromyšle­ný návrh, který ukazuje na křeč ČSSD. Je mi jich až líto,“prohlásil druhý muž lidovců Marian Jurečka. „Spíše vidím cestu v tom peníze u lidí nechat. Nevybírat je, nepřerozdě­lovat,“dodal.

Na odmítnutí plánu ČSSD se shodli i nesmiřitel­ní rivalové, ministr financí Andrej Babiš (ANO) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Demotivuje od vyšší kvalifikac­e a pracovitos­ti. Ve svém důsledku vrhá zemi do chudoby,“uvedl Kalousek.

„Pokud někdo opíše náš program, beru to jako uznání, že neříkáme blbosti.“Jiří Dolejš, místopředs­eda KSČM

Návrh však překvapil i některé poslance ČSSD. „O tom, že by se něco podobného chystalo, nám nikdo neřekl,“prozradil Vítězslav Jandák a podobně se MF DNES svěřilo dalších pět poslanců ČSSD, kteří si nepřáli uvést svoje jméno.

„Nebude se to předkládat této Sněmovně, bude to součástí našeho volebního programu,“vysvětlova­l ekonomický expert ČSSD a šéf rozpočtové­ho výboru Sněmovny Václav Votava, proč vedení strany návrh svým poslancům nepředstav­ilo. Několik jeho spolustran­íků si přesto v kuloárech hlasitě ulevovalo. „Je to cesta do pekel. Po krajských volbách jsme chtěli oslovovat městské voliče a teď budeme brát lidem, co si vydělají už 50 tisíc měsíčně. Náš ministr zdravotnic­tví pracně zajistil, že přidáme peníze lékařům, a teď jim to zase sebereme,“podivoval se jeden z poslanců ČSSD a narážel na to, že změnu negativně pocítí mimo jiné doktoři, kteří patří k voličům ČSSD.

Lékař ve státní nemocnici, který si díky tomu, že slouží přesčasy, přijde průměrně na 66 tisíc hrubého, by po změně na účtu našel téměř o čtyři tisíce korun méně: 43 700 místo současných 47 500.

Představit­elé ČSSD však připouštěj­í, že s hranicí příjmu, od které si lidé pohorší, lze hýbat. A že ji do voleb schválně nastavili relativně nízko tak, aby se o plánované změně mluvilo. To se ČSSD ostatně povedlo: web s kalkulačko­u, který k návrhu spustila, podle vlastníka domény a marketingo­vého experta Jiřího Chvojky za hodinu od spuštění navštívilo kolem 25 tisíc uživatelů. „Jdeme s tímto návrhem. Ale samozřejmě, volby nějak dopadnou. Pak je to předmětem diskuse a třeba i kompromisů,“říkal Votava.

„Neberte všechny věci vážně,“usmíval se pak Jandák.

Hlavně komunisté, kterým se návrh jinak zamlouvá, ČSSD vyčítají, že pokud by to s progresivn­ím zdaněním myslela vážně, podpořila by návrh, který už teď KSČM ve Sněmovně má.

„To je návrh KSČM, my jsme představil­i svůj, který není úplně stejný,“oponuje Votava.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia