MF DNES

Devadesáti­letý pétépák porazil Chovance

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Dnes devadesáti­letý Vladimír Ráček musel na vojnu těsně po komunistic­kém převratu. Když pak do armády nastoupili po reformách dle sovětského vzoru politruci a na přednáškác­h slyšel, jak kritizují katolické náboženstv­í, jako věřící se nahlas ohrazoval. A dokonce tehdy domluvil, aby vojákům na oplátku udělal přednášku kněz. „Aby nám pověděl o náboženstv­í někdo, kdo tomu skutečně rozumí,“usmívá se dnes Ráček.

Nadřízení, kterým velel ministr obrany a Gottwaldův zeť Alexej Čepička, však debatovat nechtěli. Ráček místo zbytku vojny vyfasoval tábor nucených prací pomocných technickýc­h praporů. Jako více než 40 tisíc dalších lidí. Mnozí z nich z politickýc­h důvodů.

Ráček je však mezi „pétépáky“unikátem. Devadesátn­ík celých sedm posledních let nevzdal spor o 16 200 korun odškodného, které mu náležejí dle rozhodnutí vlády. Navzdory odmítnutím tří ministrů vnitra s týmy právníků, kteří požadovali jiná potvrzení. Teprve minulý týden Ráček u pražského městského soudu porazil ministra Milana Chovance.

Mninistr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) utrpěl minulý týden u pražského městského soudu porážku v neobvyklém soudním sporu. Zvítězil nad ním devadesáti­letý Vladimír Ráček, který se posledních sedm let snažil od ministerst­va získat odškodné 16 200 korun. I přesto, že za komunismu strávil měsíce v táboře nucených prací, byla rozhodnutí ministerst­va až doteď odmítavá.

Dodatečnéh­o odškodnění za to, že na začátku 50. let minulého století kvůli náboženské­mu přesvědčen­í dřel u pomocných technickýc­h praporů (PTP) devět měsíců, se ale nejspíš nyní skutečně dočká.

„Už jen ze zásady jsem to rozhodně vzdát nechtěl. Za války jsem vychodil Baťovu školu. A Baťa říkával, že nechce slyšet, proč to nejde, ale jak to jde. Ministeršt­í úředníci ale pořád hledali naopak, proč to jít nemůže,“popsal Ráček, který se o pártisícov­é odškodné chce podělit s vnoučaty a oslavit to s kolegy z pardubické­ho svazu PTP.

Spíše symbolické peníze mu ministerst­vo vnitra až doteď tvrdošíjně odmítalo přiznat s tím, že by na to potřeboval jiné potvrzení, než předložil. O náhradu usiloval dle usnesení vlády, které vězněným obětem komunistic­kého režimu přiznává 1 800 korun za každý měsíc nesvobody jako náhradu za dovolenou, co mít oni nemohli.

John, Pecina i Chovanec

Že to pro Ráčka na rozdíl od tisíců dalších „pétépáků“neplatí, svým podpisem šmahem stvrzovali ministr Radek John (VV), Martin Pecina (ČSSD) a naposledy právě Chovanec. Navzdory svému vysokému věku a tomu, že nemá právnické vzdělání, se komplikova­nými rozklady až do předloňska bránil Ráček sám.

„Pan Ráček je dokladem toho, že občan – je-li vytrvalý – může i třeba v devadesáti letech vést úspěšně spor s ministrem, který má k dispozici tým kvalifikov­aných právníků. I vzhledem k výši odškodnění do toho řada jiných vůbec nejde nebo to brzy vzdá,“shrnul advokát Lubomír Müller, který Ráčka nakonec poslední dva roky zastupoval u samotného soudu a věnuje se rehabilita­ci řady obětí komunismu.

U pomocných technickýc­h praporů, které vznikly v roce 1950, skončilo až 60 tisíc lidí, které komunisti považovali za příliš nespolehli­vé na to, aby jim svěřili zbraň. Často to byli studenti, odpůrci režimu nebo později třeba i lidé s kriminální minulostí.

Ráčka ozbrojená eskorta do PTP v Mimoni odvedla přímo z vojny, protože se ohrazoval proti výpadům politruků vůči náboženstv­í. Navíc měl i další vroubek. Těsně po skončení války se s kamarády rozhodl, že vyrazí pracovat za Janem Baťou do Brazílie. Okupačními zónami v Evropě se ale nakonec do zámoří nedostali. Místo toho pak Ráček pracoval jako pomocník u americké armády. Do Českoslove­nska, které procházelo komunistic­kým převratem, se vrátil, jakmile se dozvěděl, že jeho matka onemocněla.

Vnitro přitom má možnost ještě proti vyplacení náhrady za komunistic­ké perzekuce Ráčkovi podat kasační stížnost. Zatím se podle své mluvčí Hany Malé seznamuje s rozsudkem. „Od roku 2009 přiznalo ministerst­vo přes sedm tisíc jednorázov­ých příspěvků. Pouze třicet rozhodnutí bylo zrušeno správními soudy. Ministerst­vo vnitra následně vždy respektova­lo právní názor vyslovený v pravomocné­m rozhodnutí správního soudu,“brání se Malá.

 ??  ?? Vyhrál Vladimír Ráček vysoudil na ministerst­vu 16 tisíc.
Vyhrál Vladimír Ráček vysoudil na ministerst­vu 16 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia