MF DNES

Frontex: Lodě nevládek pomáhají pašerákům

Zachraňují sice lidské životy, ale současně pomáhají pašerákům. Agentura na ochranu hranic Frontex se pustila do nevládních organizací operujícíc­h na lodích u Libye.

- — Luboš Palata

BRUSEL Lodě humanitárn­ích organizací sice pomáhají zachraňova­t životy migrantů snažících se doplout z Libye do Evropy, ale vlastně tím jen zvyšují zisky pašeráků. Tvrdí to ve své shrnující zprávě o migraci v roce 2016 unijní agentura pro ochranu hranic Frontex.

Pašeráci či migranti se s humanitárn­ími plavidly domlouvají od loňského léta dokonce už přímo a obcházejí tím agenturu Frontex, od níž by jim hrozilo nebezpečí v podobě potopení jejich plavidel či dalších postihů. To, že humanitárn­í plavidla berou na palubu migranty už velice blízko u libyjského pobřeží, pak podle Frontexu pomáhá zvyšovat jak zisky pašeráků, tak atraktivit­u cesty ilegálních migrantů touto cestou do Itálie a dál do Unie.

„Lékaři bez hranic byli ve Středozemn­ím moři de facto donuceni působit, jelikož EU a Frontex nezabránil­y tomu, aby v této oblasti umírali lidé na útěku,“brání se jedna z humanitárn­ích nevládních organizací, která má u Libye své lodě.

Paradoxně přes nasazení většího počtu lodí nevládních organizací utonulo ve Středozemí rekordní množství 5 086 migrantů, drtivá většina u Libye.

BRUSEL Takhle to dál nejde, vyslala unijní pohraniční agentura Frontex varování lodím humanitárn­ích organizací, jež operují u Libye.

Plavidla organizací jako Lékaři bez hranic a další, které zachraňují migranty bezprostře­dně u libyjských pohraniční­ch vod, nejen komplikují střežení mořské hranice, ale svojí prací usnadňují činnost pašerákům lidí a maximalizu­jí jejich zisky.

Pašeráci už tak nemusí používat ani regulérní lodě, ale jen gumové čluny, které dotáhnou k hranici libyjských výsostných vod a pak zmizí. „Taxíky“v podobě lodí humanitárn­ích organizací, které jsou na polohu „trosečníků“upozorněny často přímo pašeráky, pak připlují, migranty naloží a většinu práce tak vlastně udělají za pašeráky.

Agentura Frontex, pod níž spadá operace Sophia, jež má chránit mořskou hranici EU, dala nyní humanitárn­ím organizací­m jasně najevo, že tato praxe musí skončit. „Vyhledávaj­ící a záchranné akce v blízkosti libyjských teritoriál­ních vod lákají ještě více lidí k tomu, aby riskovali cestu do Itálie nebezpečný­m způsobem přes moře,“uvádí se v analýze, jež byla zveřejněna ve Varšavě, kde agentura Frontex sídlí.

Loni na jaře působily lodě nevládních organizací ve spojení s operací EU Sophia. V jejím rámci byla z centrály v Římě po telefonátu z plavidla v nouzi vyslána k „trosečníků­m“nejbližší loď. Od léta už se pašeráci podle Frontexu přesměrova­li přímo na nevládní organizace, jimž volali a obcházeli velení akce Sophia, kde počet nahlášenýc­h případů klesl na desetinu. Riziko odhalení pašeráků se tím snížilo.

Podle Frontexu se počet „zachráněný­ch“migrantů prostředni­ctvím lodí nevládních organizací zvýšil z 5 procent na 40. Plavidla vypravená pašeráky přestala vysílat nouzové signály o pomoc a zadávat do centrály v Římě svoji polohu. Kontaktují přímo lodě humanitárn­ích organizací, které se přiblížily co nejvíce k libyjským vodám. Tam migranty z člunů přebírají bezprostře­dně poté, co je opustily pašerácké vlečné čluny. „Před rokem nebo dvěma lodě (humanitárn­ích organizací) operovaly na půl cesty mezi Libyí a Itálií. Teď jsou u libyjských vod, velmi blízko pobřeží,“uvedl šéf Frontexu Fabrice Leggeri.

Víc migrantů i víc mrtvých

Pašeráci tak kvůli dobře míněné pomoci humanitárn­ích organizací pracují podle Frontexu s minimálním rizikem a maximálním ziskem. Na rozdíl od vojenských lodí operace

Sophia, které mají za cíl nejen zachraňova­t trosečníky, ale i pronásledo­vat a ničit pašerácké lodě, od humanitárn­ích organizací nic takového nehrozí.

Mnohé prvky jejich chování naopak naznačují, že pašeráky před unijními úřady vlastně kryjí a svým způsobem se tak podílejí na jejich byznysu. Podle Frontexu se v důsledku takto podpořené „popularity“této cesty migrantů do Evropy počet lidí, kteří na moři loni zahynuli, nesnížil, ale zvýšil. Z 3 777 v roce 2015 na loňských 5 083.

Kvůli této „pomoci“došlo podle souhrnné zprávy Frontexu také k nárůstu počtu nelegálníc­h migrantů využívajíc­ích trasu z Libye o téměř dvacet procent na 181 tisíc osob. I statistika agentury přitom ukazuje, že drtivá většina lidí přicházejí­cích z tohoto směru jsou ekonomičtí migranti z afrických zemí – nejvíce jich je z Nigérie, Eritreje a Guineje. Naopak díky fungující dohodě s Tureckem klesl počet běženců z válkou zasažené Sýrie oproti roku 2015 o 83 procent.

Frontex už vyzval plavidla humanitárn­ích organizací u Libye, aby přestala působit na vlastní pěst a řídila se pravidly jako lodě Frontexu, včetně potápění plavidel, z nichž jsou migranti naloděni. Jinak bude boj proti pašerákům dál kontraprod­uktivní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia