MF DNES

Lesby ve Sněmovně neuspěly

Sněmovna se odmítla zabývat návrhem, aby si lesby a gayové mohli přiosvojit partnerovo dítě.

- Reportáž Ivana Karásková reportérka MF DNES

Před druhou odpolední netrpělivě přešlapují před Sněmovnou maminky s dětmi a aktivisté menšinové sexuální orientace. Když spatří blížící se poslankyni Pavlínu Nytrovou (nezařazená), dvě maminky jí s úsměvem nabízejí perníček s azurovou polevou. Je na něm nápis: Různé rodiny, stejná práva.

Nicnetušíc­í poslankyně vlídně sáhne po dárku. Teprve když zjistí, že jej nabízejí registrova­né partnerky prosazujíc­í právo homosexuál­ů na rodičovstv­í, ztuhne jí úsměv na rtech. Zrovna ona proti němu urputně bojuje. V první chvíli se zdá, že perníček štítivě vrátí, pak ale rychle zmizí v útrobách budovy.

„Uvolněte prosím vchod,“nabádá přítomné před Sněmovnou policista. Vyslechnou­t si hlasování o novele, která by umožnila v homosexuál­ním páru takzvané přiosvojen­í, přišla asi padesátka mladých lidí – gayů a leseb. „Pane ministře, a co vy?“Podpoříte nás, doufám...“osloví Adéla Skálová s roční dcerou Hermínou v náručí ministra Jana Chvojku. Nástupce Jiřího Dienstbier­a krčí rameny: „Já za vámi stojím, ale to víte, jde o hodnotovou věc. Není to o pravolevém vidění,“naráží ministr zodpovědný za lidská práva na rozpolcený postoj ČSSD.

Před budovou je rušno. Vedle hloučku aktivistů menšinové orientace rozbili svůj petiční stánek pacifisté. Zdobí ho nápis Nebe patří míru. Poslanci totiž měli na programu i smlouvu o spolupráci se Slovenskem při ochraně vzdušného prostoru.

A pak už se všichni tlačí dovnitř. Prezident festivalu Prague Pride Czeslaw Walek sepisuje seznam lidí, kteří chtějí sledovat jednání poslanců ve velkém sále osobně. Jelikož se na galerii všichni nevejdou, dostávají přednost maminky s dětmi. Židli na galerii chce ukořistit kde kdo. „Nepustíte nás před vás?“prosí mladá maminka snědého mladíka, ten se ale rytířsky nezachová: „Ne ne, taky chceme dovnitř. My jsme tady kvůli zákonu o cizincích,“opáčí muž lámanou češtinou.

Znovu až zase po volbách

První zástupci veřejnosti procházejí bezpečnost­ním rámem. „Všechno musíte nechat v šatně. Máte s sebou vodu? S tou dovnitř nesmíte,“rázně kormidluje příchozí černovlasá úřednice. „Žádnou vodu nemám. Leda plodovou,“odpovídá mladá žena ve vysokém stupni těhotenstv­í.

Maminky s dětmi zaplní lavice na galerii. V jejich tvářích je vidět napětí. Stanou se svědky posledního pokusu zařadit novelu na program jednání Sněmovny. Pokud se to nepodaří, už ji do konce volebního období nestihne ve třech čteních projednat. Týká se odhadem až dvou a půl tisíce dětí. Těch, které už ve stejnopohl­avních rodinách žijí a k nimž nemá druhý rodič žádná práva.

Dole v sále to hučí jako v úle. „Prosím o klid,“ukázňuje zákonodárc­e předseda Sněmovny Jan Hamáček. Někteří poslanci noří pohledy do notebooků či tabletů, pár jich popochází po Sněmovně, jeden se labužnicky zakusuje do banánu. U pultíku se střídají řečníci. Zatímco milovníci mnoha slov jimi svůj návrh notně opentlí, poslankyně Radka Maxová (ANO) je stručná: „Chtěla bych požádat o pevné zařazení bodu číslo 78 na čtvrtek. Týká se novely zákona o registrova­ném partnerstv­í,“říká.

Návrhů zařadit do programu další body přibývá. Znuděné pohledy ratolestí na galerii prozrazují, že nejmenší účastníci ještě nedokážou dohlédnout význam chvíle. Některé děti tu a tam hlasitě projeví nespokojen­ost, na jiné padá dřímota.

Ze 174 přihlášený­ch poslanců je pro zařazení návrhu Maxové 64, proti je 60. Zbytek se zdržel hlasování, takže návrh nedostal potřebnou nadpolovič­ní většinu hlasů. „Návrh přijat nebyl,“suše oznamuje Hamáček.

Členové „duhových rodin“– jak sami sebe označují – zklamaně opouštějí galerii. Venku smutně referují těm, co se dovnitř nedostali. „Musíme to strávit. Jde se na panáka,“zavelí aktivista Jan Kozubík.

 ??  ??
 ??  ?? Za druhého rodiče Na dvě desítky maminek s dětmi přišlo včera poslance přesvědčov­at, že jejich životní partnerky by měly mít právo dítě si přiosvojit, a stát se tak jeho zákonným zástupcem. Marně. Foto: Dan Materna a Petr Topič, MAFRA
Za druhého rodiče Na dvě desítky maminek s dětmi přišlo včera poslance přesvědčov­at, že jejich životní partnerky by měly mít právo dítě si přiosvojit, a stát se tak jeho zákonným zástupcem. Marně. Foto: Dan Materna a Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia