MF DNES

Dolejš: Od ČSSD to beru jako uznání pro komunisty

- — Ondřej Leinert

Návrh na zdanění příjmů od ČSSD se nám líbí, ale nebral bych ho moc vážně, říká místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

Návrh ČSSD kritizují všechny strany od středu doprava. Opisovala ČSSD z programu KSČM?

Skoro to tak vypadá, protože čtyři sazby, které navrhují, máme taky. Je tam jeden podstatný rozdíl, že my to nepočítáme ze superhrubé mzdy. Naše progrese je o něco větší. Ale pokud by se to bralo seriózně, určitě by se dalo o kalibraci bavit. A co se týče korporátní daně, dosud hájili sektorovou, teď ji určují podle velikosti firem. Tím se také přiblížili našemu návrhu, to tady točíme už osm let.

Takže se vám návrh líbí a v případné koalici byste byli pro?

Pokud někdo opíše náš program, beru to jako uznání, že neříkáme blbosti. Ale obávám se, že je to jen předvolebn­í tah a po volbách na něj zapomenou, což se ČSSD stává. Přitom kdy jindy dělat takový zásah do daňového systému, než když ekonomika šlape.

Na změnu doplatí už lidé vydělávají­cí v přepočtu 1 500 eur. To je v Německu minimální mzda. To nevypadá moc vážně s přibližová­ním se západním mzdám.

To je otázka, jak si ČSSD vyhodnotí citlivost svého voliče. Střední vrstvy jsou pro ně mnohem citlivější téma než pro nás, protože my máme spíš ty chudší voliče. Ale počkejme si, jak to ČSSD myslí vážně. Když jsem teď navrhoval, abychom hlasovali o našem návrhu, byli z ČSSD pro jen tři poslanci.

Bohuslav Sobotka už říkal, že si dovede představit vládu s KSČM. Sledujeme teď nadbíhání ČSSD vašim voličům?

Není to nadbíhání nám, ale vzkaz voličům, že oni by to zařídili lépe. Jestliže my jsme levicový kovaříček, oni jsou levicoví kováři. Problém je praxe. Levicové kecy před volbami jsou houby platné, když se po volbách vládne doprava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia