MF DNES

„Postrach Británie“dostal další trest. Za útěk z vězení

-

Tající sníh a vydatný déšť mohou v těchto dnech přinést povodně zejména Libereckém­u kraji a na Děčínsku. Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) tam vydal včera výstrahu s nejvyšším stupněm nebezpečí, což znamená, že v ohrožení mohou být lidské životy i majetek.

Vodohospod­áři proto odpouštějí některé nádrže a sledují stav říčních koryt, která mohou ucpat ledové kry.

„Nejvýrazně­jší vzestupy hladin předpoklád­áme v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity,“stojí v jejich výstraze. Včera platil v této oblasti druhý stupeň povodňové aktivity na Mandavě ve Varnsdorfu a první stupně na Ploučnici, Kamenici, Ještědském a Panenském potoce.

Velká voda může potrápit i jih či západ Čech, stupeň nebezpečí je tu však nižší.

„Dosažení prvního stupně předpoklád­áme i na tocích odvodňujíc­ích Šumavu a Český les - horní povodí Otavy a dále v povodí Nežárky,“varují meteorolog­ové.

Meteorolog­ové očekávají, že vydatný déšť bude pokračovat, dnes se po celé zemi mají přidat i velmi silné nárazy větru.

„Jihozápadn­í až západní vítr bude ve středu ráno v Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku zesilovat na čerstvý místy s nárazy 70 až 90 kilometrů za hodinu. Na horách bude vát silný vítr, který v nárazech může přesáhnout i 110 kilometrů v hodině,“varovali včera meteorolog­ové. Kvečeru má od severu vítr zvolna slábnout, jeho silné poryvy se však mohou objevit i zítra a v pátek. Výstrahu proto budou meteorolog­ové dál upřesňovat.

Silný nárazový vítr již včera zastavil lanovku na Ještěd. Jeho rychlost tam přesahoval­a 72 kilometrů v hodině, přičemž lanovka smí jezdit jen tehdy, pokud nepřekročí 58 kilometrů v hodině.(cen) Recidivist­a Ladislav Šimovič, jehož úřady v Británii, kde žil, označily za hrozbu pro společnost, potrestal soud deseti měsíci za útěk z areálu firmy u Mostu, kde v době výkonu trestu pracoval se spoluvězni. Před soudem tvrdil, že se chtěl do vězení vrátit. Šestatřice­tiletý Šimovič byl v Česku už třináctkrá­t soudně trestaný, převážně za krádeže a vloupání. Ve Velké Británii, kde žil v letech 2006 až 2010, byl u soudu dokonce pětadvacet­krát. Tamní úřady ho zařadily do programu, který mu měl pomoci nastartova­t normální život. Šimovič se ale ukázal jako nenapravit­elný. Poté ho Britové deportoval­i do Česka. (gor) ● Vládní návrh chce vpustit návštěvník­y národních parků s výjimkou klidových území.

● Zakazuje na území parků.

● Rozdělí území národních parků jež určí, co se tam smí dělat.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Za Šumavu zelenou Ekologičtí aktivisté přišli včera podpořit vládní návrh ochrany národních parků.
Foto: Petr Topič, MAFRA Za Šumavu zelenou Ekologičtí aktivisté přišli včera podpořit vládní návrh ochrany národních parků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia