MF DNES

Doktor a generál. Muž, jenž Trumpovi dohlíží na svět

- Profil Milan Vodička redaktor MF DNES

Bude to asi životem zkušený, bitevními vichry ošlehaný muž, protože vypadá na pětašedesá­t, i když mu je jen čtyřiapade­sát.

Je to generál, ale asi dokáže myslet i jako normální člověk, protože před časem napadl posvátný vojenský kánon, totiž detailní plánování budoucích válek a bitev. Řekl, že jsou k ničemu, jelikož nikdy nevyjdou.

Jmenuje se Herbert McMaster, má doktorát z historie a jeho zkušenosti z válek s nepřáteli i byrokraty, které mu do tváří vyryly centimetr hluboké rýhy, teď mají zachránit prezidenta Donalda Trumpa. Muž, o němž se říká, že je jedním z největších intelektuá­lů v americké uniformě, je jeho novým poradcem pro národní bezpečnost.

Trump musí doufat, že jeho životnost tentokrát překročí 24 dnů, což je doba, po níž padl předchozí poradce Michael Flynn. Vojensky řečeno, zle svíraný Trump teď potřebuje rychle přeskupit a zmobilizov­at síly. Zatím je ostřelován – i proto, že překotný odchod Flynna vyvolal pokřik, že kormidlo národní bezpečnost­i nikdo nedrží.

Lidé si mylně představuj­í poradce pro národní bezpečnost jen jako člověka, jehož úkolem je postávat za prezidente­m a šeptat mu do ucha.

Ale je to jinak. Tento poradce je zhruba na úrovni ministra zahraničí a obrany. A aby bylo vidět, kdo má ruku nejvýš: když spolu toto trio jedná, řídí vše poradce pro národní bezpečnost, protože zastupuje prezidenta. Dává mimo jiné pozor, aby rozhodnutí­mi Bílého domu příliš necloumaly zájmy diplomatů a vojáků.

A pokud se ve světě odehrává nějaká krize, poradce pro národní bezpečnost ji běžně řídí za prezidenta. Poradcovi lidé také zabezpečuj­í chod národní bezpečnost­ní rady, což je shromážděn­í nejvyšších hodnostářů Ameriky, které koordinuje diplomaty, vojáky a špiony.

Takže poradce je hodně silná figura. Nikdo z lidí zabývající­ch se zahraniční politikou a obranou, ani ministr zahraničí či obrany, nemá takový přístup k prezidento­vi. Poradce pro národní bezpečnost je v tomto ohledu jeho druhé já, mozek i srdce. Diskutuje s ním, informuje a vymýšlí mu strategie i taktiku.

Ostatně tady je pár jmen, aby bylo jasné, že tato židle není pro nějaké nuly: Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Colin Powell, Brent Scowcroft, Condoleezz­a Riceová.

Proto krize kolem Flynna vyvolala takový povyk.

Teď je díra v sestavě opět zacelena. A McMaster je člověk, jemuž zřejmě není co vytknout.

Otevřená hlava, neortodoxn­í myšlení, přitom bojovník, který v Iráku zažil střelbu a taky ukázal, že nemá hlavu jen jako nosič na přilbu. Podle časopisu Time jedna ze sta nejvlivněj­ších osobností světa roku 2015. Myslitel v uniformě, stratég s doktorátem.

Kdyby si ho Trump všiml dřív, ušetřil by si hodně podlitin.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Herbert McMaster Nový poradce pro národní bezpečnost.
Foto: AP Herbert McMaster Nový poradce pro národní bezpečnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia