MF DNES

Trumpova „švédská noc“ještě nekončí

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Sobotní výrok Donalda Trumpa, v němž hrozbu terorismu spojil s blíže neurčeným incidentem ve Švédsku, který se podle něj předcházej­ící noci odehrál, pobouřil nejen švédské politiky, ale zahýbal i sociálními sítěmi na internetu. Oné noci se totiž v zemi nic závažného nestalo.

Trump v sobotním projevu ke svým příznivcům ve floridském městě Melbourne prohlásil: „Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku. Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko. Přijali (migrantů) obrovské množství.“Dodal přitom, že Evropané kvůli otevřenému přijímání cizinců nyní čelí potížím, o kterých si nikdy nemysleli, že je budou mít. Zmínil se i o Bruselu, Paříži a Nice, které byly v poslední době terči krvavých teroristic­kých útoků.

Švédsko, které migrační vlna zasáhla v přepočtu na obyvatele nejvíce ze zemí EU, by mohlo být dobrým příkladem. Kdyby se ovšem oné noci něco opravdu stalo. Rozhodně se neodehrálo nic, co by se dalo považovat za teroristic­ký útok, navíc spojený s migranty.

Rozhořčená švédská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Trump, známý svými obviněními médií z šíření „falešných zpráv“, nyní čelí tvrdé kritice, že jednu takovou sám vypustil do éteru. V noci na včerejšek se k tomu vyjádřil i švédský premiér Stefan Löfven. „Byl jsem, podobně jako asi mnozí další, překvapen,“řekl na tiskové konferenci s kanadským generálním guvernérem Davidem Johnstonem. „Domnívám se, že všichni musíme jednat odpovědně a ověřovat veškeré informace, které šíříme,“dodal.

Už o víkendu přitom Trumpa nediplomat­icky „rozebral“někdejší šéf švédské diplomacie Carl Bildt. „Švédsko? Teroristic­ký útok? Co to kouří?“napsal na svém twitterové­m účtu.

Trump se později pokusil o vysvětlení svého výroku, když napsal, že reagoval na zpravodajs­tví televizní stanice Fox News. Ta ale ve zmíněnou noc pouze představov­ala nový dokument o migrantech a kriminalit­ě ve Švédsku. Producent a režisér Ami Horowitz se v něm snažil zjistit, zda lze rostoucí míru kriminalit­y ve Švédsku přičíst politice otevřených dveří vůči migrantům.

I tento pořad však vzbudil silnou kritiku. Mimo jiné proto, že zaměnil počet přijatých migrantů v loňském roce za předminulý rok. V rozhovoru s Fox News Horowitz uvedl, že do Švédska loni dorazilo na 160 000 běženců. To však bylo už rok předtím: loni, kdy země zpřísnila kontroly na hranicích a přitvrdila podmínky pro získání azylu, bylo žadatelů o azyl už jen zhruba 30 000.

Dalším kritizovan­ým momentem pořadu Fox News je Horowitzův výrok, že „to není tak dlouho, co se v zemi odehrál islamistic­ký teroristic­ký útok“. K poslednímu incidentu tohoto druhu však podle dostupných pramenů došlo v roce 2010.

Z Trumpova výroku o Švédsku si nyní „utahují“i švédští občané. „Viděl reportáž na Fox News. Špatně to ale pochopil, zapletl do toho terorismus,“řekl k tomu Olle Wästberg, švédský novinář a bývalý politik. Jiný argument by přitom zazněl lépe: v počtu bojovníků, kteří ze Západu odešli bojovat za Islámský stát, je Švédsko v přepočtu na obyvatele v čele.

Pro většinu Švédů je však teď Trump hlavně příležitos­tí k vtipům na jeho adresu. Příkladem je tato zpráva: „Po hrozných událostech oné noci ve Švédsku, IKEA okamžitě vyprodala tento produkt.“A následuje fiktivní manuál proslulé nábytkářsk­é firmy ke stavbě zdi – ne nepodobné té, kterou chce Trump postavit na hranici s Mexikem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia