MF DNES

Extěžaři musí zaplatit pokutu za soláry bez licence

- Jan Brož redaktor MF DNES

Společnost REN Power, pod kterou spadají zelená energetick­á aktiva někdejších klíčových mužů Czech Coalu Vasila Bobely, Petra Pudila a Jana Dobrovskéh­o, musí zaplatit pokuty v souhrnné výši 5,8 milionu korun. Ty firmě udělila Státní energetick­á inspekce za to, že její solární elektrárny ve Vimperku a Českých Velenicích vyráběly mezi 25. červencem a 16. srpnem 2012 bez platné licence.

Městský soud v Praze nyní rozhodl, že sankce jsou oprávněné, MF DNES to potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci. Firma může proti rozhodnutí podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Celý případ však ukazuje spíše na chaos kolem licenčních řízení pro solární elektrárny a nejasné, často i protichůdn­é předpisy než na pokus o neoprávněn­é obohacení. Mezi případem REN Power a dalšími licenčními spory kolem solárních parků panuje totiž jeden podstatný rozdíl.

Jak fotovoltai­cká elektrárna České Velenice, tak Vimperk nebyly nově zbudované zdroje a uprostřed léta před pěti lety se nijak neměnila výše podpory. Tu naopak obě elektrárny měly jistou už z minulosti a datum udělení licence nemá tedy žádný vliv na to, jak vysokou veřejnou podporu získají během provozu.

„Došlo k administra­tivnímu nedorozumě­ní. Neproběhly žádné změny v provozován­í, šlo jen o změnu v obchodním rejstříku,“vysvětluje předseda představen­stva REN Power Miroslav Tvrzník.

REN Power, pod který dnes spadají solární a větrné zdroje v několika evropských zemích o celkovém výkonu 79 megawatt, ovládal obě elektrárny už předtím. Spadaly však pod dceřiné společnost­i, které se vedení rozhodlo sfúzovat s mateřskou firmou. Původní držitel licence tedy zanikl sloučením se společnost­í REN Power, a než Energetick­ý regulační úřad vydal licenci novému subjektu, dodávaly elektřinu do sítě načerno. „Požádali jsme ERÚ o vystavení licence k datu zániku té společnost­i, to se ale nepovedlo a ta data se o pár dní rozešla,“dodal Tvrzník.

Když se s REN Power později spojovaly další fotovoltai­cké elektrárny, podařilo se firmě sloučit datum zániku původní společnost­i s datem udělení licence. K tomu podle Tvrzníka napomohla i novela energetick­ého zákona.

Energetick­á inspekce není jediným úřadem, který prodlevu pokutoval. Za výrobu „načerno“potrestal REN Power i ERÚ. Pokuta regulátora však byla řádově nižší, v případě Vimperka vyměřil sankci 300 tisíc korun. Podle soudu je pokuta od dvou institucí v pořádku.

Bobela, Pudil a Dobrovský se sešli koncem devadesátý­ch let v Mostecké uhelné, později se stali i spoluvlast­níky těžební firmy přejmenova­né na Czech Coal. V roce 2010 svůj poloviční podíl prodali za deset miliard korun Pavlu Tykačovi. Většinu majetku vložili do takzvané „family office“BPD partners, pod kterou dnes spadá i REN Power.

Nejasné předpisy pro solární elektrárny dopadly i na trio bývalých těžařů Bobelu, Pudila a Dobrovskéh­o. Jejich panely vyráběly tři týdny bez licence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia