MF DNES

Být státním zástupcem není legrace

- Jiří Němec vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

Omezit, či ponechat současné rozsáhlé pravomoci státních zástupců, řeší se nyní v souvislost­i s několika jejich spornými rozhodnutí­mi. Nevím, ale něco je asi špatně.

Před pár lety, když byl někdo obviněn ze spáchání trestného činu, tak měl opravdový problém. Trestní stíhání nebyla legrace a veřejný odsudek býval pravidlem. Některým státním zástupcům a speciálním složkám policie se však časem, bohužel, podařilo vytvořit obraz, že být trestně stíhán, nemusí představov­at nic tak hrozného. Vždyť případů, kdy soud rozhodl o nevině především osob z oblasti veřejné sféry, objektivně přibývá.

Jednoduché to však nemají obžalovaní ani státní zástupci.

Státní zástupci jsou velmi kritizován­i, a možná právem, když vyšetřován­í podezření z trestného činu neskončí rychlým podáním obžaloby, a věc je tak „zametena pod koberec“. I když je obžaloba podána a soud nakonec vynese osvobozují­cí rozsudek, jsou státní zástupci kritizován­i, že byla podána neprávem, a obžalovaní podrobeni stresu soudního jednání, i když nic nespáchali.

Policisté, státní zástupci a soudci si stěží vzhledem ke každodenní rutině umějí představit stres „normálního“člověka, který se soudem dosud neměl nic společného. Je obrovský. Pokud uslyší „nevinen“, je to velká úleva, ale trest byl už stejně vykonán, protože pro „normálního“člověka jím je posazení se na lavici obžalovaný­ch! Bývalý primátor Českých Budějovic by o tom mohl vyprávět.

Na jednu stranu jsou státní zástupci „tlačeni“ministry spravedlno­sti a nadřízeným­i, aby podávali obžaloby, a to i v případech, kdy není věc ani zdaleka podložena na 100 %, v pochybnost­ech přece rozhodne nezávislý soud.

Na druhou stranu škoda způsobená obžalovaný­m, které až soud nakonec obvinění zprostil, je nevratná. Psychická a často i fyzická, o škodě na dobrém jménu a pověsti ani nemluvě. A domáhat se na státu náhrady škody v penězích je možné, ale komplikova­né.

Co s tím? Možná pro začátek neostrakiz­ovat a nehodnotit práci státních zástupců podle toho, když v konkrétním případě věc vyhodnotil­i tak, že není důvod podávat obžalobu. Zdaleka ne vždy to musí znamenat „zametání pod koberec“, někdy jde o velmi komplikova­né hledání práva a i jisté přiměřené míry spravedlno­sti. A za chyby, jako se opakovaně stalo na Vrchním státním zastupitel­ství v Olomouci, by se měla přijímat konkrétní odpovědnos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia