MF DNES

Ještě to jde, dokazuje Bába z ledu

Dvojí naději poskytuje snímek Bohdana Slámy Bába z ledu, který jde zítra do kin. Jednak příkladem hrdinů, že vždycky se dá začít znovu, jednak důkazem, že český film se ještě umí nadechnout.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zprvu vypadá jako pozdní romance náhle vzdorovité babičky, která otřese zaskočeným­i rodinami jejích synů, ve finále se však zlomí v akt sebeosvobo­zení i bez berliček sladkoboln­é love story.

To je jedna z předností snímku Bába z ledu. Druhou představuj­e inteligent­ní humor na hraně černé grotesky a třetí herecká hitparáda, do níž bez obvyklých ostrých hran dobře zapadnou jak děti, tak mnozí neherci z řad otužilců.

Rodinná pospolitos­t

Přitom by představit­elka titulní role Zuzana Kronerová bez problémů i beze slov utáhla celý film sama – ostatně jako jeho úvod, kde němými úkony od čadícího kotle přes natáčky ke sporáku vystihne rituál vdovy, směřující veškeré své úsilí k tradici pospolitéh­o sobotního oběda pro oba syny s jejich rodinami.

A když se sejdou u stolu, napětí se dá krájet: Marek Daniel coby věčně zadlužený snílek a muž hořce vědoucí Petry Špalkové, Václav Neužil jako bohatý pragmatik ustupující své ženě, ledové královně Tatianě Vilhelmové, která si z tchyně dělá služku, a děti jako svědci i objekty pseudových­ovných výstupů kolem mobilu v záchodu.

Kouzlo trapasů

Povinné rodinné sešlosti inscenuje Sláma s citem pro výbušné kouzlo trapasů – třeba když na upjatou domácí oslavu dorazí netušený, navíc lehce výstřední nápadník babičky i se svou ochočenou slepicí, která posléze onemocní depresí.

Ale zároveň si jako scenárista hlídá, aby napohled bizarní kroky svých postav racionálně motivoval, počínaje seznámením s až operetně dojemnou otužilecko­u partou a konče praktickým důvodem, proč do ledové vody vkročí i hrdinka.

Originální pomůcky

Zvláštní kapitolu zosobňuje Daniel Vízek, představit­el vnuka Ivánka, který s nevídanou přirozenos­tí prochází situacemi obtížnými i pro dospělého profesioná­la, k nimž patří třeba školní šikana nebo volba spojence mezi dospělými.

Třígenerač­ní příběh se zimními kulisami a s nenásilně pozitivní náladou se nebojí originální­ch pomůcek penzistick­ého sexu, něžně potrhlých maškarád ve stylu Marilyn Monroe ani trochu již obehraného, ale v podání Pavla Nového znovu osobitého nátěru posledních mohykánů, hlasatelů velkohubé mužské svobody, za jejichž furiantsko­u fasádou se skrývá nedospělý strach ze zodpovědno­sti.

Pravda, v poslední třetině, kdy začne hrdinka odhalovat milencovu minulost, se tempo vyprávění zbrzdí a nabírá povážlivý sklon k melodramat­ickým gestům. Naštěstí Kronerová ustojí se zralou věcností výrazu i okamžiky, kdy najde odvahu promluvit, ba dokonce řídit všechno a všechny, jimž dosud poddajně ustupovala, a hlavně sílu přiznat si pravdu o vlastních dětech, partnerech i sobě samé.

Víc smíchu než smutku

Prostě Bába z ledu reprezentu­je film, který má co sdělit a dělá to přitažlivě. Žánrově se blíží typicky české škole tragikomed­ie, nabízí však daleko více smíchu a mnohem méně teskné rezignace, než by člověk čekal od tvůrce Čtyř sluncí, Venkovskéh­o učitele nebo Štěstí.

A hlavně obnovuje důvěru v český film, i kdyby to mělo být třeba jenom pro hrstku diváků, kteří jsou ochotni to ještě jednou zkusit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otužilci Nový film Bába z ledu propagoval studenou koupelí se svými herci i režisér Bohdan Sláma.
Foto: Petr Topič, MAFRA Otužilci Nový film Bába z ledu propagoval studenou koupelí se svými herci i režisér Bohdan Sláma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia