MF DNES

Také u kritiků má šanci hra o Olze Havlové

- — Tomáš Šťástka

Pětadvacát­ý ročník Cen divadelní kritiky, které dříve nesly název Ceny Alfréda Radoka, včera odhalil nominace. Nejvíce si jich připsalo Divadlo Letí a Národní divadlo Brno. Obě scény mají po třech.

Inscenace Olga (Horrory z Hrádečku) pražského Divadla Letí, která si už odnesla ocenění v anketě Divadelníc­h novin, má i zde naději. Představit­elka titulní role Pavlína Štorková je totiž stejně jako v Tháliích nominována v kategorii Ženský herecký výkon; kus má dále šanci jako Nejlepší inscenace i jako Nejlepší poprvé uvedená česká hra.

O inscenaci roku se střetne se Vzkříšením Dejvického divadla a s operní produkcí Modrovousů­v hrad / Očekávání, kterou loni uvedlo Národní divadlo Brno.

Aréna může obhájit

Titul Nejlepší poprvé uvedená česká hra může vedle Olgy připadnout opět Vzkříšení či kontroverz­nímu kusu Mlčení bobříků, jež uvedlo Divadlo pod Palmovkou.

Štorková se o cenu utká s Terezou Hofovou (Skugga Baldur), Lucií Trmíkovou (Heda Gablerová) a Hanou T. Briešťansk­ou (Petrolejov­é lampy).

Mezi muži se rozhodne mezi Stanislave­m Majerem (Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny), Michalem Kernem (Sen čarovné noci) a Norbertem Lichým (Spalovač mrtvol). Titul Divadlo roku připadne pražskému Divadlu v Dlouhé, ostravské Komorní scéně Aréna, jež ovládla předchozí ročník, či operní sekci Národního divadla Brno.

Výsledky budou vyhlášeny 20. března večer v neobydlené­m karlínském domě, který slouží jako kulisy projektu Pomezí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia