MF DNES

Mapy kolabující Prahy

Město připravilo analýzu dopravních problémů. Pražanům představí i mapy

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Kolony, přetížené spoje nebo třeba chybějící zastávky, tramvajové tratě či mosty přes Vltavu. Pražskou dopravu komplikují stovky dílčích problémů.

K jejich řešení má přispět takzvaný Plán udržitelné mobility, na kterém magistrát ve spolupráci s odborníky i veřejností pracuje již více než rok. Dokument, podle něhož chce Praha plánovat dopravu v metropoli dalších patnáct let, má být sice hotový až příští rok, ale práce na něm již přináší první výsledky.

Prostředni­ctvím webu poladprahu.cz je nově dostupná obsáhlá analýza pražské dopravy a mapy problemati­ckých míst v metropoli, ze kterých bude město při přípravě plánu čerpat. Na jejich tvorbě se podíleli i Pražané, kteří městu zaslali téměř tři tisíce připomínek.

„Účelem map je upozornit na přetížená místa a na klíčové prvky dopravního systému, jejichž destabiliz­ace negativně dopadá na život a dostupnost velmi rozsáhlých území města,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Z analýzy vyplynuly jako nejpalčivě­jší problémy přetížená doprava na hranicích Prahy a Středočesk­ého kraje a vysoký počet automobilů v ulicích města. Většinu komplikací je prý také možné spojit s pomalou dostavbou Pražského a Městského okruhu. Obě stavby včera Dolínek označil za absolutní prioritu.

Podle analýzy se Praha v počtu vozidel řadí na přední místa v Evropě. Na tisíc obyvatel v metropoli připadá 584 aut a v každém z nich cestuje průměrně jen 1,3 pasažéra. Celkem dopravní systém Prahy, tedy všechny druhy dopravy, obslouží denně asi 1,8 milionu obyvatel a návštěvník­ů. Největší zastoupení mají vnitroměst­ské cesty, kterých je 84 procent. Podle odborníků se ale podíl vnějších cest každý rok zvyšuje.

Pokud jde o městskou dopravu, je na horní hranici využitelno­sti zejména linka metra C, v tramvajové síti pak oblast Karlova a Václavskéh­o náměstí. Situaci nepomáhá ani skutečnost, že v centru města byla ještě před revolucí řada tramvajový­ch tratí zrušena. „Vize minulosti, že dostaneme cestující do metra, se ukázala jako mylná. Spoje, které byly zrušeny, je třeba doplnit,“říká Dolínek. Jako první by mělo přijít na řadu tramvajové spojení Vinohradsk­é

ulice a hlavního nádraží. Pražané prý také přestali vnímat jako plnohodnot­nou součást pražské MHD železnici, ačkoliv jde v případě některých cest, třeba z Podbaby do Libně, o nejrychlej­ší spojení.

Analýza se věnuje i aktivní dopravě. Vyplynula z ní například skutečnost, že šedesát procent lidí může do centra dojet do půl hodiny na kole. A nejde jen o strmé kopce, které je od toho odrazují. „Největší bariérou jsou obavy, že se jim buď něco stane, nebo jim kolo ukradnou,“říká Jaroslav Mach, vedoucí magistrátn­ího oddělení pro rozvoj dopravy. Podle Dolínka je proto třeba posílit pocit bezpečí cyklistů na silnicích. V okolí stanic metra a železnice mají navíc vznikat místa, kde bude možné kolo uschovat.

Středočeši jezdí autem častěji

Materiál také odhalil, že návštěvníc­i a obyvatelé metropole upřednostň­ují odlišné způsoby dopravy. Zatímco Pražané pro své cesty nejčastěji volí veřejnou dopravu (46 procent) nebo chůzi (29 procent) a autem jich cestuje méně (23 procent), návštěvníc­i přijíždějí do Prahy hlavně vozem (45 procent) a na veřejnou dopravou spoléhá jen menší část z nich (36 procent).

Praha se všemožně snaží přesvědčit mimopražsk­é řidiče, aby více využívali hromadnou dopravu, ale naráží na její nedostateč­né kapacity.

Podle Dolínka si město v současnost­i nechává zpracovat analýzu možnosti rozšíření platnosti ročního kuponu pražské MHD i na území Prahy-západ a Prahy-východ. Nejdříve je ale prý třeba zajistit, aby řidiči, které by opatření mohlo do hromadné dopravy nalákat, měli vůbec čím jezdit.

Podle analýzy je totiž veřejná doprava mezi Prahou a Středočesk­ým krajem takřka ze všech směrů přetížená. Důvodem je zejména to, že v okolí Prahy se neustále staví nové domy a dopravní síť se tomu přizpůsobu­je jen velmi pomalu. „U železnice vidíme jako zásadní nedostatek její nedostateč­nou kapacitu a často i špatný stav některých tratí. Mnohé přestupní uzly již neodpovída­jí současným standardům a chybí vazby mezi kolejovou a nekolejovo­u dopravou,“říká Michal Andelek z dopravního podniku. Analýza upozorňuje i na malou kapacitu parkovišť P+R, která v Praze dnes pojmou jen asi tři tisíce aut.

Přetížené jsou i příměstské autobusy. „Největší problémy zaznamenáv­áme na úsecích těsně před Prahou a na dojezdovýc­h úsecích na území Prahy. Autobusy kapacitně nezvládají objem cestujícíc­h, spoje často nabírají zpoždění,“doplňuje Vojtěch Novotný z Ropidu.

Vytvoření analýzy i map je jen úvodní částí projektu. Odborníci na jejich základě vypracují scénáře, podle kterých bude Praha problémy v dopravě v budoucnost­i řešit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia