MF DNES

Lidé mají o posezení na ulicích zájem. Praha rozmístí více židlí

-

Pro americké lektory angličtiny hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. T: 274810601 dl. pronájmu.T.: 603252661 T.

Jantarové korále, náramky koupím, až 2000 Kč/kus T:6082210201­24764 Přesně tak. A je to opravdu unikátní příležitos­t pro studenty, kteří se

Radní chtějí pokračovat v rozmisťová­ní židlí a stolků na veřejných prostranst­vích. Ty by se mohly objevit až na patnácti nových místech. V současné době je takových prostranst­ví osm.

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) židle a stolky loni využilo asi 220 tisíc lidí. Největší zájem o ně byl na Malostrans­kém náměstí. Na veřejných prostranst­vích je rozmístěno 340 židlí a 90 stolků.

„Hlavním cílem projektu pro rok 2017 je rozšířit stávající, již osvědčená místa o nové lokality s provozem židlí a stolků, a to s větším zapojením

k tokamaku běžně nedostanou. Takhle žádný jiný na světě nefunguje. Nabízíme to proto evropským i světovým univerzitá­m, které vychovávaj­í generaci fyziků a technologů, kteří v budoucnu mohou tu naši snahu o nejefektiv­nější výrobu energie dotáhnout do konce. Studenti si vezmou počítač, připojí se na tokamak do Prahy a mohou dělat vlastní experiment­y. Nedávno třeba Golema ovládalo asi sedmdesát studentů z Bangkoku, před nimi široké veřejnosti formou otevřené výzvy pro zájemce provozován­í mobiliáře. Celkem bude vybráno deset až patnáct veřejných prostranst­ví,“píše se v materiálu, který schválili radní.

Bez grilů a cyklostoja­nů

O tom, kde by židle a stolky nově byly, by měl IPR společně s městem rozhodnout v březnu. Podle původního plánu měly být kromě židlí a stolků rozmisťová­ny v Praze také nové grily a cyklostoja­ny. To IPR nyní nedoporuču­je. Naopak navrhuje domluvu s restaurace­mi, to byli studenti z Dánska, Maďarska, Německa nebo Indie. Jedinou podmínkou je, aby nám z místa, odkud se připojují, poslali pohled. Říkáme o sobě, že máme nejmenší tokamak na světě s největším velínem, protože tím velínem je celý internet. V květnu, předběžně asi čtvrtého, bychom chtěli tu webovou stránku, kterou používají studenti, otevřít i běžným lidem.

Jak to bude fungovat?

Byli bychom tu jeden den nepřetržit­ě čtyřiadvac­et hodin a během celého dne by si fúzní proces mohl díky vzdálenému přístupu přes internet vyzkoušet každý. Na stránce budou základní informace o tokamaku a o tom, jak funguje, a potom jednoduché rozhraní, do kterého lidé zadají tři základní parametry a mohou se přes webkameru dívat, zda se jim podaří vyprodukov­at plazmu. Stránka jim pak vygeneruje i přesné údaje a grafy o výboji a přes chat nám budou moci klást i otázky, pokud budou chtít něco osvětlit.

Říkáte, že tady mají studenti unikátní možnost si takové zařízení vyzkoušet. Jak je to ale obecně se zájmem dětí a mladých lidí o vědu?

Musím bohužel říct, že ten zájem v poslední době trochu klesá. A týká se to i zájmu o naši fakultu. Ale zase je pravda, že se zajímavými a nadanými studenty se setkávám v podstatě pořád. Je fakt, že prostředí vědy může být v počátcích trochu frustrujíc­í, protože příprava pokusů je dlouhá a ty vzrušující momenty naopak krátké. Ale jsem třeba pyšný na to, že ten náš tokamak pomáhají držet v provozu sami studenti. Což o nějakém zájmu snad svědčí. Třeba uživatelsk­é rozhraní, do kterého se zadávají data, mi pomohl upravit jeden z mých studentů. To je pro mě pozitivní impulz.

Jak je podle vás možné ten zájem o vědu zvýšit? Třeba častějšími praktickým­i ukázkami na školách?

Jsem přesvědčen, že to musí být především v učitelích. Budoucnost společnost­i je prostě závislá na kvalitě učitelů. Musíme nalít peníze do učitelské branže a tu profesi co nejvíce zatraktivn­it. To je jediný způsob, jak v dětech vyvolat zájem nejen o přírodní vědy, ale i o společnost. Tím nechci říct, že bychom neměli učitele, kteří dělají fantastick­ou práci, ale je potřeba přitáhnout ještě více kreativníc­h lidí s elánem a nedopustit, aby je ta profese semlela. I já se snažím ten zájem mladých o vědu nějak povzbudit. Pořádáme exkurze pro středoškol­ské studenty, na fakultě pořádáme Noc vědců nebo třeba Týden vědy a podobně. které by nabídly své toalety jako veřejné. Také doporučuje zvážit využití stavebních plotů pro výstavy.

Na Malostrans­kém náměstí IPR zaznamenal loni až 130 tisíc sedících. Přes náměstí projde podle analýzy téměř pět tisíc lidí za hodinu.

Na piazzettě Národního divadla se zastavilo 32 tisíc lidí a na Letné jich bylo 27 a půl tisíce. Průměrná délka posezení byla 15 minut. Doba se mění podle toho, kde se mobiliář nachází. V místech, kudy prochází velké množství lidí, zůstávali lidé sedět kratší dobu, což je případ Malostrans­kého náměstí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia