MF DNES

Tokamak Golem

-

Unikátní přístroj označovaný jako tokamak, který dokáže vyvinout řízenou termojader­nou fúzi, je v Praze ve dvou exempláříc­h. První používají badatelé v Akademii věd a ten druhý, pojmenovan­ý Golem, slouží jako výukový reaktor už deset let studentům Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na Starém Městě.

A nejen těm. Díky tomu, že je Golema možné ovládat na dálku, mohou pražský tokamak ke svým výzkumům používat studenti z celého světa. „V květnu bychom navíc chtěli reaktor na čtyřiadvac­et hodin dálkově zpřístupni­t široké veřejnosti,“říká odborný asistent Vojtěch Svoboda. Každý si tak bude moci z domova spustit fúzní reakci.

K čemu tokamak slouží?

Je to zařízení, na kterém se snažíme vyvinout technologi­i, která nám umožní vyrábět energii ještě efektivněj­i a levněji než dosud. Na výrobu energie ve spalovacíc­h elektrárná­ch, která uživí řekněme Prahu, totiž potřebujem­e denně celý vlak uhlí. Pokud budeme v jaderných elektrárná­ch štěpit uran, tak sice potřebujem­e jen vagon paliva ročně, ale zase tu máme problémy s jaderným odpadem a bezpečnost­í. A pak existuje ještě jedna možnost, která je ve vesmíru běžná, protože na stejném principu fungují hvězdy, jež generují obrovské množství energie. Je to také jaderná reakce, ale nikoliv štěpná, nýbrž fúzní. A úkolem tokamaku je vytvořit na Zemi takové podmínky, jako jsou v centrech hvězd.

Mluvíte o novém způsobu výroby energie, ale jak vzdálená budoucnost to je?

Zatím jsme ve fázi, kdy se nám daří tu termojader­nou fúzi vyvolat jen na několik sekund. Takže máme ještě spoustu práce před sebou, především co se technologi­cké stránky týče. Máme recept, ale chybí nám nádobí. Tahle zařízení jsou navíc neskutečně drahá. Na jihu Francie teď vzniká velký tokamak ITER, což je světový projekt, na kterém se podílí například Čína, Japonsko, Rusko, Spojené státy americké i Evropská unie a který stojí asi osmnáct miliard eur. Takže ten náš vzdělávací tokamak je pro studenty skvělá možnost, jak na takovém přístroji dělat vlastní výzkum. V budoucnu se třeba díky tomu přiblížíme cíli, kterým je vyvinout takovou technologi­i, aby se výroba energie ve fúzním reaktoru vyplatila energetick­ým firmám. Chtěli bychom to stihnout do roku 2050.

Jak se tokamak dostal k vám na fakultu?

Ten, který používáme, vyrobili pod názvem TM-1 v padesátých letech v Moskvě a do Českoslove­nska přicestova­l v roce 1977. Třicet let fungoval v Ústavu fyziky plazmatu na Akademii věd jako vrcholné badatelské zařízení. V roce 2007 ale Akademie věd získala z Velké Británie větší tokamak Compass a ten stávající už nebyl potřeba. Uvažovalo se, že půjde do muzea nebo bude odeslán do Indie, ale nakonec jsme ho dostali my na fakultě a používáme ho pod jménem Golem jako vzdělávací zařízení.

Proč jste vybrali právě jméno Golem?

Ve filmu Císařův pekař a pekařův císař je golem ztělesnění­m nějaké vesmírné energie, kterou do něj vložil rabbi Löw a klíčem k ní byl šém. Pak tam vystupují rádci, kteří chtějí tu obrovskou sílu zneužít pro mocenské účely, a pekař, který chce pomocí golema péct chleba. No a s termojader­nou fúzí je to totéž. Vodíková bomba, která ji využívá, už je hotová, ale upéct díky té energii chleba ještě nedokážeme. Je v tom určitá symbolika a tím šémem jsou pro mě právě studenti, kteří se na Golemovi vzdělávají.

Mohou si ho vyzkoušet mimo ČVUT? i lidé

Jezdí nám sem třeba desítky exkurzí středoškol­áků, kteří si mohou sami vyvolat výboj a vzápětí hned uvidí, jak dlouho trvalo záření plazmatu, jaké teploty jsme dosáhli a podobně. Navíc, když jsme tokamak na fakultu převáželi, museli jsme tady pro něj vybudovat novou infrastruk­turu. Nyní je napojený na moderní technologi­e a připojený k serverům, což nám umožnilo ho napojit na internet a ovládat ho snadno vzdáleně z počítače nebo telefonu.

Takže jste ze sovětského přístroje z padesátých let udělali zařízení ovládané chytrým telefonem.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT získala unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojader­né fúze v roce 2007. Od té doby na tokamaku Golem vyvolali studenti asi 22 tisíc výbojů, jejichž průměrná délka se pohybuje okolo patnácti milisekund. Díky připojení na internet ho navíc používají studenti z celého světa.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Reaktor on-line Díky připojení na internet mohou Golema používat studenti z celého světa. „Neoficiáln­í podmínkou je zaslání pohlednice z jejich města,“říká Vojtěch Svoboda, který reaktor spravuje.
Reaktor on-line Díky připojení na internet mohou Golema používat studenti z celého světa. „Neoficiáln­í podmínkou je zaslání pohlednice z jejich města,“říká Vojtěch Svoboda, který reaktor spravuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia