MF DNES

Metodika ankety

-

reagovala i Krnáčová. „Není to pro mě důležité. Podstatné je, jak se lidé v Praze cítí a jak se jim tu žije,“míní primátorka.

Podle odbornice na politický marketing z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Anny Shavit je pro popularitu magistrátn­ích politiků dobré, aby alespoň občas vyrazili mezi občany – třeba na školní nebo sportovní akci. Ani to jim však nemusí zaručit, že si jejich jméno či obličej voliči zapamatují.

„Je samozřejmě dobře, když lidé znají své politiky, ale všeobecně lidé politice nevěnují tolik pozornosti a zapamatují si spíše toho, koho vidí v televizi. A pražská politika se tam ne vždy dostane,“podotýká expertka a vyplývá to i z odpovědí oslovených Pražanů. „Znám jen ty, co jsou v televizi,“potvrdila třiaosmdes­átiletá seniorka. Tím, že nevlastní televizi, pak své nulové povědomí o vedení Prahy vysvětlil i šestnáctil­etý student střední školy.

„Lidé navíc přicházejí spíš do styku s vedením městské části, ve které bydlí, ne s magistráte­m. Takže pak znají spíše lokální politiky. Možná, že by častěji věděli, jak se jmenuje jejich starosta než primátorka,“dodává Shavit. Anketa MF DNES vznikala

v ulicích Prahy. Redakce oslovila – a všech věkových kategorií, přičemž všichni nebo v ní alespoň pracovat. respondent­ům bylo 87 let. Aby byla odpověď uznána jako správná, museli lidé říct alespoň příjmení Krnáčová. Na výběr byla kromě Krnáčové také herečka Zlata Adamovská, bývalá starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, někdejší hlasatelka Saskia Burešová, středočesk­á hejtmanka Jaroslava Jermanová a herečka Veronika Žilková. Opět stačilo příjmení a u agend například „doprava“. 4. Je vám někdo povědomý na psaném seznamu radních?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia