MF DNES

Langhamerů­v ostrý debut

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Dva osamocení fanoušci v červených dresech Floridy v okolní záplavě modré vyskočili za brankou ze sedaček. Televizní komentátor opakoval: „Neuvěřitel­né, prostě neuvěřitel­né.“A sám Vincent Trocheck za chvíli novinářům říkal: „Na vteřinu jsem si připadal, jako bychom vyhráli Stanley Cup.“

Kostka nad ledem ukazovala 4,6 vteřin do konce třetí třetiny, když tento 23letý útočník téměř od modré napálil puk, jenž proletěl až do branky St. Louis. Jedna povedená rána a hned dva „zabalené“klubové rekordy naráz. Ten první: za čtvrtstole­tí existence zatím Panthers nedali vítězný gól tak krátce před sirénou. A ani nevyhráli pět venkovních zápasů za sebou.

Až teď! „Nemůžu být na mužstvo pyšnější,“řekl kouč Tom Rowe.

Jaromír Jágr se na střídačce usmíval, s velkým nadšením na ní vítal „zlatého“střelce Trochecka.

A byl to symbolický pohled. Ještě před pár týdny zasmušilém­u muži zase hokej dělá radost. Od té doby, co se počátkem února vrátili do sestavy Jágrovi věrní „pobočníci“Huberdeau a Barkov, vyhrála Florida osm z devíti mačů. Pět výher v řadě nemá aktuálně žádný jiný tým. I proto jsou Panthers na sedmém místě konference a momentálně v play-off, byť jen s bodovým náskokem. „A tak opakuji, že nás čeká hodně práce. Bude to boj až do konce,“prohlásil trenér Rowe.

Teď je konec „výletům“po Kalifornii a Missouri, Floridu čeká šest ze sedmi zápasů doma. „A v nich udělají šňůru. Panthers půjdou do play-off, patří tam. V něm jsou pro

Čtyři a půl roku bojoval o šanci v NHL, poslední dva se z první farmy propadl dokonce ještě níž do ECHL. Nakonec se přece jenom dočkal. Hokejový brankář Marek Langhamer se stal šestnáctým Čechem, který se postavil ve slavné soutěži mezi tři tyče.

Byla to parádní premiéra, byť trvala jen patnáct minut. Na jejím konci předvedl v posledních vteřinách klíčový zákrok, kterým zachránil těsné vítězství své Arizony nad Anaheimem.

„Jen jsem se snažil přesunout k druhé tyči. Měl jsem štěstí, že se mi povedlo zasáhnout,“říkal pak skromně 22letý gólman.

Pardubický odchovanec vystřídal ve 45. minutě otřesenou jedničku Mikea Smithe a až do poslední minuty držel čisté konto. Inkasoval 27 vteřin před koncem při power-play soupeře.

Langhamer byl povolaný do prvního týmu na konci minulého týdne jako záskok za zraněnou dvojku Louise Domingueho a nečekal, že by se dostal na led. V minulosti už zažil něco podobného třikrát, ale sen si dosud nesplnil.

Teď však říkal: „Jsem vděčný a šťastný, že jsme to vítězství udrželi. Nebylo jednoduché naskočit do rozjetého zápasu, ale kluci přede mnou odvedli dobrou práci.“

Jak moc se povedeným debutem přiblížil k tomu, aby se alespoň udržel na lavičce Arizony, to ukáže čas. Pro rodáka z Moravské Třebové jde beztak o velkou psychickou vzpruhu, již podpořila slova trenéra Davea Tippetta: „Nevypadal nervózně, zaslouží si uznání.“

(jat)

dosud nastřádal Jágr (11 gólů a 23 asistencí). Minulý ročník měl 66 bodů (27+39).

řadí Floridu na třetí místo v divizi. Do startu play-off jí zbývá 28 duelů. do dvou silných řad. Navíc Panthers mají velmi slušný prostor pod platovým stropem, víc než 9,5 milionu dolarů. A tak je velmi pravděpodo­bné, že před uzávěrkou přestupů (1. března) ještě přivedou posilu. Koneckonců i Dale Tallon, jeden z šéfů klubu, pro nhl.com přiznal: „Chceme nakupovat. Jsem rád, jak nám to teď jde, ale chtěl bych přivést jednoho útočníka, který by zlepšil naši přesilovku.“

Teď je sice ticho, zatím se o jménech jen spekuluje, dá se však čekat, že o víkendu se výměny napříč NHL rozeběhnou. Mezi těmi, kterých by se mohly týkat – neznamená ale, že je chce i Florida – jsou také dva Češi z Arizony, Martin Hanzal a Radim Vrbata.

 ?? Foto: USA TODAY Sports ?? Vincent Trocheck přijímá gratulace od spoluhráčů včetně Jaromíra Jágra poté, co vstřelil vítězný gól v St. Louis jen 4,6 vteřiny před koncem.
Foto: USA TODAY Sports Vincent Trocheck přijímá gratulace od spoluhráčů včetně Jaromíra Jágra poté, co vstřelil vítězný gól v St. Louis jen 4,6 vteřiny před koncem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia