MF DNES

Neválčit a spořit hráčům. Fotbal má druhé „odbory“

- — Radim Trusina

V českém fotbale přibyl subjekt, který tvrdí, že bude chránit zájmy hráčů. „Nechceme válčit a vyvolávat spory o malicherno­sti. Chceme jim předcházet, případně je řešit. A taky připravova­t konkrétní projekty pro aktivní hráče i ty, co už skončili,“říká bývalý útočník Tomáš Pešír, předseda nově vzniklé Hráčské fotbalové unie. „Opakovaně mě oslovovali hráči i funkcionář­i, ať udělám nějakou organizaci, která bude plnit sliby a má skutečný zájem o hráče.“

Pešír nejspíš narážel na Českou asociaci fotbalovýc­h hráčů, která funguje od roku 2011 a vede ji Markéta Haindlová. Právě pro ni dřív pracoval. „Spletl jsem se. Udělal jsem chybu,“povídá dnes Pešír.

Když představov­al svůj koncept, v rohu místnosti seděl i Dominik Rodinger, sportovní ředitel „konkurenčn­ích fotbalovýc­h odborů“, který na tiskovou konferenci nečekaně dorazil. Žádost o rozhovor však odmítl. „Na tomhle místě by to nebylo vhodné,“omluvil se.

Je zřejmé, že mezi oběma stranami panuje velká rivalita. Webové stránky uskupení Haindlové se chlubí 1 325 členy, to Pešír zatím čísla říkat nechtěl. „Jsme na začátku. Myslím ale, že to, co budeme dělat, má velký potenciál.“

Na čí stranu se fotbalisté přikloní? Pešíra přišli podpořit bývalí reprezenta­nti Tomáš Hübschman, stále aktivní záložník Jablonce, a Milan Fukal. Oba se stali patrony HFU. „Znám spoustu kluků, kteří skončili s kariérou a jsou bez prostředků. Také tohle chce Unie řešit. A to se mi líbí,“pravil Hübschman.

Právě založení spořicího fondu pro fotbalisty, z něhož budou moci čerpat po kariéře, je jednou z priorit Pešíra a spol. „Ne každý měl to štěstí hrát v cizině. Dost bývalých fotbalistů je na tom opravdu hodně špatně,“přikyvoval Fukal.

„Nepůjdeme ale cestou nabídky. Hráči se na nás musí obracet sami,“zdůrazňuje Pešír. „Chceme být zcela transparen­tní. Žádné doživotní funkce, ale volební valné hromady. Rozhodovat budou členové.“

Co dalšího slibuje? Vzdělávání hráčů, právní služby, osvěta v oblasti dopingu a nelegálníc­h sázek, zajištění lékařské péče, což je téma pro fotbalisty bez angažmá a ty z neprofesio­nálních soutěží. Velký důraz bude také na řešení arbitráží s kluby, s čímž je spojená snaha o zrušení Arbitrážní komise. „Zbytečně prodlužuje spory o peníze. Hráče budeme zastupovat za nula korun. Přijde mi neetické si za to brát peníze,“uvedl Pešír, který vznik HFU prý zatím financuje z úspor. „Už ale jednáme s různými partnery. Chceme mít dobré vztahy s Fotbalovou asociací ČR i Ligovou fotbalovou asociací a dalšími, ale prioritou pro nás je absolutní nezávislos­t.“

Kanceláře však bude mít na Strahově, vedle sídla současné fotbalové vlády. „Jsme tam v pronájmu. Můžeme operativně řešit veškeré vzniklé problémy, což považuji za velkou výhodu,“objasňuje Pešír.

Fotbalová asociace ČR původně spolupraco­vala s organizací Haindlové, která je členem mezinárodn­í hráčské asociace FIFPro, z níž také čerpá prostředky. Vedení českého fotbalu ale partnerstv­í loni ukončilo pro „nekompeten­tnost“odborů.

„Budeme usilovat o členství ve FIFPro,“netají Pešír, jehož tým už dřív podpořil slavný Pavel Nedvěd, člen vedení Juventusu Turín. „Je ode mě stále o všem informován,“prozradil Zdeněk Šesták, Pešírův spolupraco­vník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia