MF DNES

Proti Arsenalu jedl, teď z klubu odešel

-

„Patnáctá už jsem byla, takže jsem si musela dát vyšší cíl. Bude to ale ohromně těžké, i když ne nereálné,“tvrdí Smutná, která běžně běhá násobně delší trati v seriálu Ski Classics.

V něm triumfoval­a pětkrát za sebou, naposledy porazila svou švédskou rivalku Brittu Johanssono­vou-Norgrenovo­u o víkendu na Jizerské padesátce. Teď ji čeká jiný druh závodění a jiné soupeřky.

„Na desítce musíte naplno vyrazit a ještě rychleji dojet do cíle. To při laufech se pořádně začne závodit až po hodině,“srovnává.

Na mistrovstv­í světa a speciálně na závod na 10 kilometrů se intenzivně připravova­la posledních 14 dní, byť ji zbrzdila nemoc. “Narušilo to přípravu,” připouští žena, která byla v roce 2003 vyloučena z české reprezenta­ce po obvinění, že sabotovala závod na světovém šampionátu v italském Val di Fiemme. „Samozřejmě to nebyla pravda. Brala jsem antibiotik­a, navíc jsem ještě byla juniorka. Závod se mi prostě nepovedl.“

Přestup k Rakušanům o rok později byl dílem náhody, Smutné netradiční krok navrhl její dodavatel lyží. „Nebyl to náš nápad, ale nakonec se to ukázalo jako jediná možnost. Kdybych tehdy neodešla, asi bych dnes už nelyžovala. Nikdy jsem se ale jako Rakušanka necítila,“vysvětluje.

Na období kolem událostí ve Val di Fiemme nevzpomíná ráda. Tehdy byla nezkušenou běžkyní, teď je její role na MS výrazně jiná. „I když se blížím sklonku kariéry, cítím se skvěle. Nepřijdu si na třiatřicet,“říká pobaveně. „Na závody se moc těším ,“dodává. A věří v úspěch.

Na případné oslavy nebude čas, hned po skončení štafety odcestuje do švédské Dalarny, kde se po roce postaví na start Vasova běhu.

„Samozřejmě počkám, až dojedou ostatní holky, pak se ale budu muset sbalit a odjet. Bude to docela stresová záležitost,“tuší. Na slavný podnik dorazí jako obhájkyně titulu. Pokud uspěje, bude se jedna zásadní věc oproti loňsku lišit – z reprodukto­rů zazní česká hymna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia