MF DNES

Plavte pro bazén v 7 tempech.

Jako letní dovolenou, i bazén je dobré objednat už v zimě. Ten, kdo chce již letos naplno využít koupací sezonu, musí si co nejdříve zodpovědět sedm otázek.

- text Filip Grygera, foto archiv firem, Shuttersto­ck

Kdo si chce ještě letos užít koupací sezonu ve vlastním bazénu, musí si zodpovědět sedm otázek týkajících se výběru.

Zahradní bazén může stát 500 korun, ale i statisíce či dokonce miliony. Záleží na tom, jak často a na co všechno ho chcete využívat, jaký vyžadujete komfort či kolik na něj máte vůbec místa. A také jakou částku jste ochotní investovat do trvanlivos­ti, vzhledu a menší či větší náročnosti na údržbu.

NA ZEMI, ČI ZAPUŠTĚNÝ?

Někteří nedají dopustit na nadzemní bazény, jiní na zapuštěné. Ty nadzemní lze přesouvat či schovat. Většinou jsou i levnější, ale méně vydrží. Zapuštěné bazény znamenají větší komfort a méně rušivý vzhled, ale jsou dražší a složitější na stavbu. Přesto se k nim řada Čechů přesouvá. Ten, kdo si není jistý, nakolik koupaliště využije, může nejprve pořídit levnější nadzemní variantu a pak případně investovat do zapuštěné či lepší nadzemní. I ty s instalací bez bagrování už dnes mohou vypadat elegantně. „Trendem jsou nadzemní bazény s ratanovým či dřevěným obkladem, které se parametry vyrovnají zapuštěným bazénům,“říká Lukáš Dušek z firmy Baspa. Levné nadzemní bazény lze pořídit i do tisícovky, ty exkluzivní stojí i přes

200 tisíc korun. To přesahuje i kompletní cenu pořízení malých zapuštěnýc­h typů.

JAK BUDE VELKÝ A TVAROVANÝ?

Tvar a velikost bazénu vyjde z prostoru a ceny, již chcete investovat. „Upřednostň­uje se obdélníkov­ý tvar. Maximálně využívá prostor a dá se nejlépe zakrýt či zastřešit,“ hodnotí Rudolf Pejša z firmy bazény Desjoyaux. Podle Aleny Weiserové z firmy Albixon lidé nejvíc kupují bazény velikosti 3x6a4x8met­ru.

Novým trendem je snižování velikosti bazénů. Důvod je nižší cena i zmenšování pozemků. „Lidé si začínají uvědomovat, že stačí menší bazén, který má nižší provozní náklady, a raději investují do protiproud­u,“ doplňuje Marek Hlisnikovs­ký z firmy Beta. K osvěžení postačí i bazén velikosti dětského doplňující relaxační zónu terasy. Může to být i swim spa, kříženec bazénu s protiproud­em a vířivky za ceny kolem 500–600 tisíc korun.

KTERÝ MATERIÁL ZVOLÍTE?

Nejlevnějš­í je většina nadzemních typů, rodinný pořídíte do 20 tisíc korun. U zapuštěnýc­h je nutné připočítat výkop a odvoz zeminy, což může stát i desítky tisíc korun. Ze zapuštěnýc­h jsou nejlaciněj­ší ty plastové, s cenou od 12 tisíc korun. Jak však upozorňuje Rudolf Pejša, plast je náchylný na teplotní rozdíly, může trpět kvůli chemii

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 22
22
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia