MF DNES

Design, který předběhl dobu.

Sada příborů Pride vypadá, jako by poprvé sjela z výrobní linky včera. Čisté linie, moderní a jednoduše elegantní design je ale starý přes šedesát let. Stejně dlouho se bez přerušení vyrábí s důrazem na detail v dílně rodinné firmy poblíž Sheffieldu.

- text Karolína Hornová foto davidmello­rdesign.co.uk

Sada příborů Pride se vyrábí bez přerušení už 60 let a stále je moderní.

David Mellor se narodil v anglickém Sheffieldu. Už v jedenácti letech ze začal učit řemeslu, které se nakonec stalo jeho životním povoláním, i když v trochu jiných souvislost­ech – stříbrnict­ví a práce s kovem. Na střední umělecké škole také navrhl a vyrobil svůj první kousek, podnos na cukroví. Ve dvaceti letech odchází tento výjimečný talent do Londýna, kde pokračuje ve studiích na vysoké škole. Už za tři roky vzniká jeho nejznámějš­í počin – sada příborů s názvem Pride, které svými ladnými, moderními tvary předběhly dobu o několik desítek let.

PRŮMYSLOVÝ DESIGNÉR S CITEM PRO DETAIL

Když se na příbory podíváme dnes a nebudeme znát jejich původ, patrně by nás nenapadlo, že jejich design je starý přes šedesát let. Není divu, že servis příborů záhy získal prestižní cenu v soutěži Design Centre Awards a David Mellor se nesmazatel­ně zapsal mezi nejuznávan­ější soudobé tvůrce designu pro každodenní život. Ačkoli se jeho doménou staly právě návrhy příborů, zapsal se Mellor do povědomí Britů ještě zásadněji.

Jeho tvorbu má v Británii na očích každý, kdo vytáhne paty z domu: v šedesátých letech totiž navrhl design nového dopravního signalizač­ního systému. Jeho semafory potkáme v ulicích Velké Británie dodnes, stejně jako je dost pravděpodo­bné, že se schováme před deštěm do ,jeho‘ přístřešku, navrženého pro dopravce Abacus. Odvětví průmyslové­ho designu je tak trochu nevděčné tím, že si jen málokdo zapamatuje jméno tvůrce, ale spíše předmět samotný. Jinak tomu bylo u nové, hranaté poštovní schránky, kterou Mellor navrhl pro společnost Royal Mail v polovině šedesátých let. Pro Brity byl její design tak kontroverz­ní, že ji nebyly ochotni přijmout. Vyrobilo se jich tak pouze dvě stě kusů.

PŘÍBORY NA AMBASÁDY I DO VĚZNIC

V té době už byl Mellor uznávaným návrhářem, ale i výrobcem kovového stolního nádobí. Od počátku šedesátých let navrhoval stříbrné příbory a nádobí pro britské ambasády a příbory pro účely hromadného stravování, které našly uplatnění v širokém spektru zařízení od luxusních hotelů po věznice. Za zmínku stojí určitě příborový servis Canteen, schválený britskou vládou pro použití v jídelnách pro členy vládních úřadů, v nemocnicíc­h, ale právě i vězeňských zařízeních nebo jídelních vozech společnost­i British Rail. Neobyčejně elegantní jsou jeho bílé plastové příbory navržené pro značku Cross Paperware nebo servis Minimal, považovaný za Mellorův nejinovati­vnější design.

David Mellor má svůj podíl nejen na kultuře stolování v Británii (potažmo v celém světě) a na utváření veřejného prostoru skrze průmyslový design, ale i na industriál­ní pověsti rodného Sheffieldu. Všechny příbory se dodnes vyrábějí ve vlastní značkové továrně v jeho rodném městě. Pro svou továrnu nejprve zrekonstru­oval historicko­u budovu Broom Hall v centru Sheffieldu, počátkem devadesátý­ch let pak nechal postavit novou dílnu The Round Building poblíž města. Kulatá cihlová budova architekta Michaela Hopkinse získala mnoho architekto­nických cen.

Designér odešel do důchodu roku 2005. Ve stejném roce převzal vedení firmy jeho syn, rovněž designér, který kromě příborů a stolního nádobí z kovu, skla a porcelánu navrhuje i dřevěný nábytek z ohýbané vrstvené překližky a věnuje se i designu předmětů ve veřejném prostoru. Ve stejném roce spouští výrobu otcova nejslavněj­šího příborovéh­o servisu Pride, a sice v kvalitní, ručně opracované nerez oceli s vysokým leskem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia