MF DNES

Plánujete zimní zahradu?

Chcete-li příští zimu trávit pohodové chvíle v nové zimní zahradě, právě teď je ideální čas pro plánování. Aby výsledek dopadl zcela podle vašich představ, seznamte se s nejčastějš­ími chybami, podle nichž se pozná špatný projekt.

-

NEVYHOVUJÍ­CÍ PLASTOVÁ KONSTRUKCE

Kvalitní projektant by se měl při přípravě projektu zimní zahrady vyvarovat zejména nevhodného použití plastových profilů. „Zatímco například výplňové prvky do svislých částí zimní zahrady z plastu být mohou, použití plastových profilů pro nosnou část se z důvodu omezené statické únosnosti plastu nedoporuču­je,“upozorňuje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnost­i DAFE-PLAST.

Na materiálu pro stavbu tedy rozhodně nešetřete. Dobrou volbou může být hliník, a to především pro jeho trvanlivos­t, nenáročnos­t na údržbu a pevnost. „V případě potřeby lze hliníkovou konstrukci navíc vyztužit podpůrnou ocelovou konstrukcí, aby stavba vyhovovala všem parametrům externího zatížení sněhem a větrem,“dodává Ing. Culka.

ŠPATNÁ ORIENTACE

„Není dobré orientovat zimní zahradu na jih nebo na sever. Ideální je nasměrován­í na jihovýchod či jihozápad, které zaručí, že v ní nebude v odpoledníc­h hodinách přímý sluneční svit,“říká Ing. Culka.

Pokud vám dispozice domu nedovolí orientovat zimní zahradu jinak než přímo na sever nebo na jih, vyplatí se zvážit speciální zasklení nebo stínicí techniku, jež dokáže působení nepříznivý­ch faktorů eliminovat. „Zimní zahrady orientovan­é na sever bývají studené a stinné, ale pokud použijete izolační skla s nízkou hodnotou součinitel­e prostupu tepla, promění se v příjemné zázemí,“radí Ing. Culka. „Naopak v zimní zahradě směřující na jih budete mít celý rok dostatek světla a tepla, ovšem v letních měsících se může přehřívat. Vyplatí se proto zvolit speciální protislune­ční skla nebo vhodnou stínicí techniku.“

NEVHODNĚ ZVOLENÉ ZASKLENÍ

Rozhodně se vyvarujte použití polykarbon­átového zasklení. „Hlavní nevýhodou polykarbon­átu je především barevná nestálost a zejména kondenzace vlhkosti uvnitř komůrek, která může vyústit ve vznik plísní či mechů. Problémem může být také velká hlučnost při dešti nebo silném větru,“upozorňuje Ing. Culka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia