MF DNES

Technologi­e a roboti - výzva pro průmysl, ale i pro právníky

-

Stránky deníků i programy konferencí se hemží tématema pojmem „Průmysl 4.0“. Ten je charakteri­zován jako schopnost vyrábět individual­izované výrobky v revolučně flexibilní­m výrobním prostředí. Továrny a výrobní linky řízené umělou inteligenc­í, prostředí, ve kterém nechybí člověk, jen získává nové role a musí si osvojit nové dovednosti. Trend, se kterým musí naši podnikatel­é držet tempo, aby dokázali konkurovat světu. Jejich firmy jsou předpoklad­em konkurence­schopnosti našeho hospodářst­ví, a proto jim stát nesmí cestu k inovaci komplikova­t. Mýlí se ti, kdo věří, že technologi­zace hospodářst­ví znamená konec tradičních odvětví. Vidíme, že „chytré“země používají inovaci v prvé řadě k tomu, aby se udrželi na špičce ve svých tradičních oborech. Tak třeba Švýcaři ve výrobě čokolády. A mýlí se i ti, kdo se domnívají, že jen průmysl stojí před proměnou. Obdobně bychom měli hovořit o Službách 4.0 nebo Živnostníc­ích 4.0. Vždyť k výrobě čokolády prostě potřebujet­e mléko, a tedy musíte podporovat i modernizac­i těch, kteří ho produkují.

A co na to my, právníci? Společnost 4.0 bezpochyby potřebuje také přiměřené právní prostředí a dále justici, která umí přemýšlet o technologi­cké společnost­i v rovině práva, ale také je sama adekvátně technologi­cká a digitální. Neboli e-justici, jako součást e-státu.

Pro právníky bude celá proměna stejně nesnadná, jako pro průmyslník­y ta jejich. Budeme muset implemento­vat změnu nejen do svých služeb, ale především do způsobu myšlení o právu. Automatiza­ce s sebou nese tlak na liberaliza­ci a dostupnost služeb, zjednodušo­vání procesů a uživatelsk­ou pohodlnost. A přinese i další unifikaci a standardiz­aci. Tyto trendy dolehnou i na nás, právníky všech profesí, a to jak na způsob naší práce, tak na její produkt, tedy na právo samotné. Například bude požadováno, aby právo bylo pro občany srozumitel­nější a současně prosaditel­né mnohem efektivněj­i než v současnost­i. Aby smlouvy byly kratší a levnější, aby zákony byly přesnější, aby rozhodnutí soudů byla konzistent­nější. Protože všechny tyhle efekty nám nabízí roboti a umělá inteligenc­e.

Každá pionýrská cesta s sebou nese příležitos­ti i rizika. Stejně jako průmyslníc­i, i my nutně uděláme řadu chyb, řada projektů skončí na slepé koleji, řada příležitos­tí se promění v hrozbu a naopak. Nicméně stejně jako v průmyslu 4.0. a nejen kvůli němu nám nezbývá, než to zkusit.

Autor: Zbyněk Loebl, advokátní kancelář PRK Partners, právník/specialist­a na právo ICT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia