MF DNES

Miliony knih i deštníky. Knihovny půjčují mnohé

Městská knihovna Pražanům nabízí přes dva miliony knih. V top desítce se léta drží Malostrans­ké povídky, ale vítěz je každý rok jiný.

- TEXT: KATEŘINA HAVLICKÁ ILUSTRAČNÍ FOTO: FRANTIŠEK VLČEK, MAFRA

Víte, že v knihovně si můžete půjčit i obraz? „Když má někdo nový byt a ještě přesně neví, jak si ho chce zařídit, přijde si pro nějaký obraz na zkoušku,“říká hlavní knihovnice Městské knihovny v Praze Jaroslava Štěrbová.

Knihovníci totiž v poslední době rozšířili své služby. Kromě knih půjčují třeba i deštníky, když venku prší. Zkrátka vše, co je třeba, aby se u nich čtenáři cítili dobře. Jen knihy už nestačí, i tak ovšem zůstávají hlavní náplní jejich práce. Ve skladech jich mají přes dva miliony. Štěrbová říká, že je těžké stanovit, která kniha je v historii knihovny nejžádaněj­ší. MK Praha totiž funguje už od roku 1891, kdy se statistiky podobné dnešním nevedly. Ne od každého titulu navíc v knihovně mají stejný počet exemplářů.

Přesto knihovníci sestavují žebříčky nejpůjčova­nějších knih. „Dlouhá léta byly na prvních místech půjčovanos­ti tituly povinné školní četby, protože tam platí: chceš nechceš, prostě musíš,“vysvětluje Štěrbová. Žáci svou povinnost plní stále víc díky elektronic­kým knihám a tituly povinné četby ve fyzické podobě pomalu přestávají vycházet. Ale i přesto se v první desítce nejvíce půjčovanýc­h papírových knih drží Malostrans­ké povídky Jana Nerudy. V žebříčku jsou každý rok. „Je to dozvuk právě té školní četby. Lidé ještě nevědí, že si je mohou stáhnout v elektronic­ké podobě,“vysvětluje Štěrbová.

Neruda tak statečně čelí vlnám popularity severských krimipovíd­ek nebo slavného kouzelníka Harryho Pottera. Loni se do top desítky dostal také Malý princ Antoina Saint-Exupéryho. Skončil na druhém místě. „Je s podivem, že se v kategorii pro dospělé útlý poetický spisek vyhoupne tak vysoko mezi příběhy s napětím a detektivky,“pokračuje hlavní knihovnice.

Překvapení­m pro ni byly i Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, které minulý rok „vyhrály“. Román o ženách, které v Bílých Karpatech díky svým výjimečným schopnoste­m léčily nemocné a dívaly se do budoucnost­i, už totiž není úplná novinka. Vyšel před pěti lety.

Rozhovor s hlavní knihovnicí Jaroslavou Štěrbovou najdete v pražské příloze sobotního vydání MF DNES 25. února.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia