MF DNES

Pro čestnou cenu Febiofestu si přiletí herec Jan Tříska

-

Pro cenu Kristián za přínos světové kinematogr­afii přiletí na Febiofest ze Spojených států Jan Tříska. Sošku herec převezme 23. března při úvodním ceremoniál­u v pražském Obecním domě stejně jako americký režisér Abel Ferrara, během festivalu přijme stejné ocenění ještě kameraman Peter Suschitzky. K Třískově poctě festival uvede snímek Radúz a Mahulena, v srpnu se herec objeví v roli dědečka Zdeňka Svěráka v díle Po strništi bos.

Vedle laureáta čestné ceny Febiofest zveřejnil také programové novinky. V soutěži Nová Evropa budou k vidění snímek slovenské režisérky Terezy Nvotové Špína či příběh Doma je tady v režii rakouské debutantky Terezy Kotykové, provázený hudbou Markéty Irglové; oba vznikly v české koprodukci.

Pro rodiče i děti

V sekci Central Park se objeví novinka oceněná na Berlinale, slovensko-česko-maďarské drama Ivety Grófové Pátá loď, sekce Panorama zase zařadí celovečern­í experiment Tomáše Svobody Jako z filmu. Do skupiny festivalov­ých premiér s českou účastí patří i již ohlášený zahajovací film Agnieszky Hollandové z česko-polského pohraničí Přes kosti mrtvých, ve kterém jednu z hlavních rolí ztvárnil Miroslav Krobot.

Ani letos nebude v programu chybět Febiofest Junior, tedy program zaměřený jednak na školy, jednak na rodinné výpravy s dětmi. Mezi animovaným­i tituly zájemci uvidí například pásmo děl Břetislava Pojara, na Oscara nominovaný příběh devítileté­ho kluka Můj život Cuketky nebo francouzsk­ý dokument Putování tučňáků: Volání oceánu. Dobrodružn­ý příběh židovských dětí utíkajícíc­h přes okupovanou Francii za druhé světové války nazvaný Fannyina cesta uvede osobně režisérka, scenáristk­a a fotografka Lola Doillonová. (spa)

 ?? Foto: MAFRA ?? K poctě Jana Třísky Febiofest uvede Radúze a Mahulenu.
Foto: MAFRA K poctě Jana Třísky Febiofest uvede Radúze a Mahulenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia