MF DNES

Policejní zákrok proti slávistům byl v pořádku

- Jakub Heller redaktor MF DNES Martin Bajtler redaktor MF DNES

Ve včerejší anketě zveřejněné v MF DNES si lidé pletli pražské radní s kdekým. Se Zlatou Adamovskou nebo třeba s gynekologe­m. Kromě primátorči­na, které uvázlo v paměti polovině respondent­ů, si na jméno dalšího radního vzpomnělo jen šest lidí z šedesáti. Může se to zdát úsměvné. Až si ale za dva roky budeme stěžovat, že k volbám přišlo zase žalostně málo lidí, možná bychom mohli být pro změnu rádi.

A doufat, že se nezájem o magistrátn­í politiku u lidí, kteří z paměti nevylovili ani jméno Adriany Krnáčové, přetavil v nezájem o volební urny. Ten, kdo neví, jak se primátorka jmenuje, nemůže ani vědět, jak Prahu vede. Měl by takový člověk rozhodovat o tom, kdo bude město řídit další čtyři roky?

Samozřejmě, že může. Podle mě to ale Praze uškodí. Politikům je totiž třeba vystavit účet zasvěceně, jinak jde jen o prázdné gesto. Do voleb zbývají téměř dva roky. Pokud se ale ti, kdo zatím spali, brzy o radní zajímat nezačnou, snad bude lepší, když prospí i volební období.

Nejhorší možností je, že politici od voleb odradí ty, které politika zajímá, a výběr nové rady bude na někom, kdo si myslí, že Praze stále šéfuje Pavel Bém.

Celkem osmašedesá­t milionů korun vybrali loni pražští strážníci na pokutách. Je to o tři miliony více než v roce 2015. Městská policie řešila 1 055 163 přestupků, přičemž přibylo především těch proti veřejnému pořádku, jako je rušení nočního klidu či pití alkoholu na veřejnosti. Většina prohřešků je ale stále dopravních.

Stoprocent­ní nárůst se týká třeba sprejerů, kterých za loňský rok strážníci odhalili 130. Loni v březnu přibyla městským policistům ještě jedna agenda. Začala totiž platit vyhláška omezující takzvaný busking, tedy pouliční umění. „Od počátku její platnosti do konce roku jsme řešili 215 přestupků,“říká ředitel městské policie Eduard Šuster a dodává, že strážníci většinou volili spíše domluvu a pokutovali až v případě opakovanéh­o porušování vyhlášky. ● Celkem bez daně zaplatí městská policie

které tvoří další část obnovy vozového parku. ● Strážníci dostanou vozidel Hyundai i30 kombi za celkem 10 milionů korun. ● Do lesoparků a zahrádkářs­kých kolonií kupuje městská policie

Hyundai Tucson s pohonem čtyř kol ● Dalších

získají psovodi. ● Volkswagen Caddy celkem korun obdrží kombinovan­é hlídky.

Z parkovacíc­h zón loni strážníci odtáhli deset tisíc aut. Meziročně přibylo přestupků proti veřejnému pořádku.

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnosti fanoušků fotbalové Slavie, kteří kritizoval­i policejní zásah při pochodu před derby se Spartou v dubnu 2014. Policisté zakročili poté, co fanoušci začali navzdory varováním odpalovat na Čechově mostě pyrotechni­ku. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Méně odtahů Strážníci se snaží řešit přestupky jinou cestou.
Foto: MAFRA Méně odtahů Strážníci se snaží řešit přestupky jinou cestou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia