MF DNES

Hádka dvou cizích mužů skončila vraždou

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Roky trvající nejasnosti následovan­é dlouhými přípravami na rekonstruk­ci jsou u konce. Včerejším dnem byla slavnostně zahájena kompletní oprava nejstaršíh­o dochovanéh­o kolotoče v Evropě, který už od roku 1894 stojí v Letenských sadech. Dosud byla provedena pouze obnova havarijníh­o stavu střešní konstrukce, bez níž by zde oblíbená atrakce pravděpodo­bně už nestála.

Nyní začnou práce na pavilonu, který dostane novou izolaci proti vlhkosti, a na dřevěném plášti budou nahrazeny části, které poničila hniloba. Kolotoč uvnitř se následně dočká nové točny i nového mechanismu pohonu. Oprava má být podle plánů Národního technickéh­o muzea, které novorenesa­nční objekt vlastní, hotova letos v srpnu a ministerst­vo kultury do ní vloží 6,5 milionu korun.

Samostatno­u kapitolou je restaurová­ní figurín koní, na kterých se za posledních více než sto let vozilo už pět generací pražských dětí. Celkem jich má kolotoč devatenáct, z nichž dvě už obnovou prošly. Na jejich záchranu byla dokonce vyhlášena veřejná sbírka, v níž bylo z nutných tří milionů korun už vybráno 1,7 milionu. A lidé mohou i nadále přispívat na transparen­tní účet, který je uveden na webu letenskyko­lotoc.cz.

„Každý den peníze přibývají. Právě jsem se díval a včera jedna paní

Pražští kriminalis­té objasnili vraždu pětadvacet­iletého muže, která se stala loni na podzim v lesoparku v Praze 5. Zjistili, že ho zastřelil dvaapadesá­tiletý muž. Svoji oběť neznal, jen se s mladším mužem dostal náhodou do konfliktu.

„V úterý jsme sdělili obvinění z trestného činu vraždy dvaapadesá­tiletému muži z Prahy, který se následně ke skutku doznal,“sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Muži, který dosud nebyl trestně stíhán, tak nyní hrozí 10 až 18 let vězení. Mladšího muže potkal v parku, kde se dostali do konfliktu. Obviněný pak vytáhl pistoli a svého protivníka zastřelil. Zbraň se pak pokusil poškodit, aby ji nešlo identifiko­vat. „Muž byl legálním držitelem osmi střelných zbraní, které v rámci prošetřová­ní dobrovolně vydal,“uvedl Hulan. Do vyšetřován­í bylo zapojeno téměř celé oddělení vražd i centrální registr zbraní Policejníh­o prezidia, s jehož pomocí kriminalis­té vražednou zbraň našli. „Na objasnění případu se podíleli také balistici krajského ředitelstv­í a znalec z oboru balistiky kriminalis­tického ústavu,“dodal Hulan. Tělo bylo nalezeno loni v říjnu mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou. Během vyšetřován­í se ukázalo, že mrtvému muži někdo ukradl mobilní telefon. Zloděje policisté později našli, ale zjistili, že se samotnou vraždou neměl nic společného. (bun)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Koně zmizeli Rekonstruk­ce se dotkne i unikátního vnitřku kolotoče, který je po včerejším slavnostní­m zahájení oprav celý vyklizený. Koně i rytíři by se měli vrátit v létě 2018.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Koně zmizeli Rekonstruk­ce se dotkne i unikátního vnitřku kolotoče, který je po včerejším slavnostní­m zahájení oprav celý vyklizený. Koně i rytíři by se měli vrátit v létě 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia