MF DNES

Box okoření Mayweather

-

a svátcích. Naposledy byl v provozu před jedenácti lety.

Historie této unikátní atrakce sahá až do posledního desetiletí 19. století, kdy byla postavena na frekventov­aném místě Letenských sadů poblíž tehdejší lanové dráhy vedoucí od Vltavy. Původně byl kolotoč poháněn obsluhou ručně, postupně se přešlo na systém ozubených kol a ve 30. letech na elektromot­or. Dnešní motor pochází z roku 1981, avšak jeho síla neodpovída­la původním převodům, proto se kolotoč otáčel mnohem rychleji než kdykoliv předtím.

Nejvíce je atrakce spjata s rodinou Kořánů, která ji úspěšně provozoval­a od 30. let. Po roce 1948 se majitelům podařilo vyhnout znárodnění a mohli si v době komunismu kolotočem přivyděláv­at. „K tomu zřejmě přispěly dvě skutečnost­i. Kolotoč se nachází na pozemcích Prahy a také proto, že soudruzi ve znárodňova­cích kolonkách kolotoč vůbec neměli,“říká s nadsázkou ředitel Národního technickéh­o muzea Karel Ksandr.

V polovině devadesátý­ch let se uskutečnil­a první oprava památky, přestože Kořánovi byli dlouho proti. Práce nakonec hradilo hlavní město. Až v roce 2004 kolotoč odkoupilo Národní technické muzeum za 1,5 milionu korun a od té doby připravuje celkovou rekonstruk­ci. Plány na záchranu této kulturní památky i veřejná sbírka v posledních letech vyvolaly velký zájem veřejnosti. Za obnovu se postavili i zpěváci Ondřej Havelka a Vojta Dyk nebo herečky Aňa Geislerová či Jana Plodková. Jeden z nejlepších profesioná­lních boxerů posledních let, Floyd Mayweather, bude hvězdným hostem akce Box Live Praha, která se 11. března uskuteční v hale Královka. Mayweather přiletí se svým týmem do metropole 11. března a stráví v ní 24 hodin. Program zámořské hvězdy organizáto­ři teprve dolaďují. Jisté je, že se objeví v ringu při hlavním zápase. Tím je souboj Štěpána Horvátha s Němcem Arthurem Hermannem. Ve hře bude evropský pás šampiona organizace WBO v lehké střední váhové kategorii. O stejné tituly by se měly utkat i Fabiana Bytyqi a Lucie Sedláčková. Obě sice drží i pásy juniorskýc­h mistryň světa, ty by však tentokrát neměly obhajovat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia