MF DNES

Hledá se král bodování

Čtyři kola před koncem je v hokejové extralize hned pětice kandidátů na vítězství v produktivi­tě

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Kdo vyhraje bodování extraligy? Když Miroslav Hora, hokejový bookmaker sázkové kanceláře Tipsport, uslyší tuto otázku, na první dobrou řekne: „Je to loterie jako prase.“Lidové, leč výstižné!

Po úterních dohrávkách, po nichž mají všechny kluby odehráno 48 zápasů, je boj o čelo produktivi­ty vzácně vyrovnaný. Pětice útočníků se seřadila v rozmezí dvou bodů. To je zvláštní úkaz, protože deset let se v extralize nestalo, aby mezi vítězem produktivi­ty a tím druhým byl rozdíl menší než dva body. A aby o vítězství usilovalo pět hráčů? Nevídané!

„Největší šance mají forvardi Sparty. Lukáš Pech nabral skvělou formu v zápasech Ligy mistrů, což si přenesl i do extraligy. Podobně je na tom i Petr Vrána, který těží ze spolupráce s Hlinkou a Řepíkem, což jsou hráči, kteří se prosazují nejen v přesilovká­ch,“říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Ta – stejně jako třeba Tipsport – teď vypsala nejnižší kurz (3,2), tzn. je hlavní favorit, na sparťana Vránu. Následuje ho spoluhráč Pech (3,5), pak Vondrka (4)... Mimochodem, v září před startem sezony měl v Tipsportu nejnižší kurz Branko Radivojevi­č z Liberce (12), pak Jaroslav Bednář (13) a zlínský Petr Holík (14). Tipující však podle uzavřených sázek tehdy nejvíc věřili Jakubu Petružálko­vi z Třince a sparťanu Jaroslavu Hlinkovi.

Hlinka je teď v bodování 17. se 34 body, Petružálek i Radivojevi­č mají o dva méně... Nyní už je ale i pro Tipsport číslem 1 Petr Vrána. Bookmaker Hora říká: „Má nejlepší výchozí pozici a při rovnosti bodů s Pechem má i víc vstřelenýc­h gólů. Negativem je jeho lehčí zranění, kvůli kterému chyběl na Švédských hrách, a je tu i hrozba absence v některém ze zbývajícíc­h zápasů.“

Ano, zatímco Kubalík a Vondrka budou vzhledem k tomu, že jejich kluby bojují o play-off, resp. o přímý postup do čtvrtfinál­e, dál na ledě spoustu minut, sparťané či hradecký Bednář mohou mít v závěrečném kole (či kolech) volnější režim.

A propos poslední kolo – v něm symbolicky hraje Sparta s Plzní a Chomutov s Hradcem. „Bude to pikantní a o vítězi bodování se asi rozhodne až v přímém setkání těch hráčů,“míní Hora z Tipsportu.

 ??  ?? Dominik Kubalík Plzeň
Dominik Kubalík Plzeň
 ??  ?? Michal Vondrka Chomutov
Michal Vondrka Chomutov
 ??  ?? Jaroslav Bednář Hradec Králové
Jaroslav Bednář Hradec Králové
 ??  ?? Petr Vrána Sparta
Petr Vrána Sparta
 ??  ?? Lukáš Pech Sparta
Lukáš Pech Sparta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia