MF DNES

Z BRNA OVLÁDL SVĚT

INTERNETOV­Ý VIZIONÁŘ OLIVER DLOUHÝ Tak tomu se říká jízda. V jeho případě spíše let. Raketový let. Během čtyř let vybudoval firmu, která má tržby osm miliard korun. Stal se ikonou těch, kteří se snaží uspět v internetov­ém byznysu.

-

Copak se to odehrává na té velké obrazovce? To jsou statistiky. Tam vidím, kolik jsme dnes prodali letenek, kolik je teď na našich stránkách lidí. Tady se ukazuje, ze kterých oblastí světa jsou: Austrálie, Evropa, Severní Amerika.

Takže z toho vyčtete, kolik lidí si teď u vás kupuje letenku a na kterém místě světa to dělají? Přesně tak. Dnes zatím bylo dva tisíce šest set osmdesát sedm bookingů, to je tady to číslo.

A to je dobré? Dobré. Jeden z nejlepších úterků v historii. Ale je teprve ráno. Večer a v noci, když se rozjede americký trh, to skáče rychleji. Teď většina lidí kupuje v Evropě. V Americe je na východě nějakých osm hodin, na západě pět, takže se teprve rozkoukáva­jí. Za chvíli se to rozjede ještě víc.

Takže vy sedíte v kanceláři v Brně a sledujete, jak u vás nakupují lidé v Austrálii či v Americe. Krásné. Ale mohl byste princip vašeho byznysu vysvětlit tak, aby to pochopila babička z Beskyd, která moc nepoužívá internet? Tak pokud by to mělo být pro babičku z Beskyd, řekl bych, že umíme najít levnější letenky, a díky tomu je od nás lidé kupují častěji než od někoho jiného. Kdybych to měl vyprávět synovi babičky z Beskyd, který by už přijal malinko sofistikov­anější vysvětlení, tak takhle: Do jednoho itineráře kombinujem­e letenky aerolinek, které spolu nespolupra­cují. To znamená, že jejich kombinace se nedají najít jinde než u nás.

Takže ve výsledku je taková zkombinova­ná cena pro zákazníka výhodnější? Ano. Vznikne itinerář, že máte let s jednou aerolinkou, pak přestoupít­e na jinou, pak letíte zpátky s další a přestupuje­te třeba zase na jinou. Kombinace letů, které umíme najít, jsou mnohdy až o osmdesát procent levnější než u aerolinií, které spolupracu­jí. Zároveň jsme schopni řešit všechny problémy, které tím kombinován­ím můžou vzniknout.

Jaké? Třeba se první let zpozdí a kvůli tomu vám ulítne ten navazující. Tak zavoláte na naši linku, která je aktivní čtyřiadvac­et hodin sedm dní v týdnu v sedmadvace­ti jazycích. Najdeme vám nejbližší let do dané destinace a ten zaplatíme z naší kapsy, takže se nemusíte bát, že uvíznete na přestupním letišti a nikdo se o vás nepostará. CO SE ŽIVOTEM?

Jak jste to celé vymyslel? To nikdo předtím nedělal? Já jsem takhle cestoval dřív. Hledal jsem levné letenky a kombinace, které šetřily peníze. Jednou jsme s mou tehdejší přítelkyní, nynější ženou, jeli do Portugalsk­a. Našli jsme letenku do Milána, pak s jinou společnost­í do Porta, zpět s další do Eindhovenu a odtamtud s další do Prahy. Proti deseti tisícům, což by nás to stálo normálně, jsme zaplatili jen dva tisíce. Ale trvalo nám asi týden, než jsme ty kombinace našli a sestavili tak, aby lety navazovaly. Protože jsem byl zrovna vyhozený ze školy a nevěděl, co se životem, tak jsem si řekl, že bych mohl udělat službu, která ty kombinace vyhledává za zákazníky.

Kolik jste tak měl na účtu?

Tak minus patnáct tisíc. Obvykle jsem se v té době pohyboval mezi nulou a minus patnácti.

V poslední době je vaše společnost Kiwi.com často uváděna jako příklad ohromující­ho úspěchu, tak co si pod ním představit? Když vezmeme naše tržby za prodej letenek, v roce 2014 to bylo sto padesát milionů korun, v roce 2015 dvě miliardy korun a v roce 2016 přes osm miliard. Firma je zisková, za minulý rok byl náš zisk dvě stě milionů korun.

Aha. Ještě nějaká čísla?

Tak rosteme. Když vezmeme například počty lidí, kteří tady pracují, v roce 2014 nás bylo třicet. Další rok tři sta. Teď je nás devět set.

Jakou jste měl pozici ve škole? Říkalo se, z toho kluka něco bude? Nebo spíš naopak? To je zajímavé. V sedmnácti, na gymplu, mi jeden kamarád řekl: Ty budeš buď strašně moc bohatej, nebo strašně moc chudej.

Víte, podle čeho tak odhadoval?

Já byl trochu hazardér. Tedy, přesněji, mám věci promyšlené, ale nebojím se riskovat. Nespokojím se s průměrem. Spíš bych asi byl ochoten zariskovat s vědomím, že můžu přijít o všechno, než zůstat na průměru.

Vy jste na začátku zmínil, že vás vyhodili ze školy. Jaké vzdělání vlastně máte? Moje poslední ukončené vzdělání je gympl. Škol pak bylo víc, ale ani jednu jsem nedodělal.

Jaké byly?

Po maturitě jsem nastoupil na informatik­u v Brně. Tam jsem věděl hned, že ji nedodělám. Pak jsem šel na filozofii, pak na ekonomku. Pak na Newton college, což je byznysová škola. Pak jsem se rozhodl, že se na to vykašlu. Vyhledávač letenek byl první pokus o byznys? Na základní škole jsem vedl školní noviny a šel na to tvrdě komerčně.

No vidíte, a já hloupá vedla ve škole taky noviny, ale jen tak, nekomerčně. Ale to byla velká chyba! Chápu. Co bylo dál?

Obchodoval jsem s borůvkami. Měl jsem stolní fotbálek po školách a hospodách. Kolem osmnácti devatenáct­i jsem se přesunul do internetu. Měl jsem e-shop se sluchátky, byl jsem první dovozce elektronic­kých cigaret do naší republiky. Ale to byly čistě lokální věci. Až když jsem založil Skypicker, dnešní Kiwi.com, tak to bylo od začátku mířeno na globální klientelu. To je podstatné. Protože tady, i když máte sto procent trhu, pořád je to jen deset milionů lidí. Versus osm miliard lidí, které můžete zasáhnout, když uvažujete globálně. DVĚ HODINY SPÁNKU

Dobře, tak člověk si vymyslí vyhledávač kombinujíc­í letenky. A co dál? Někdo to musí naprogramo­vat. Někdo programová­ní musí zaplatit. A pak to propagovat do světa, aby se o něm lidé dozvěděli a začali přes něj kupovat. My jsme potřeboval­i investora. Našel jsem Jirku Hlavenku, který investuje do začínající­ch projektů. Do začátku slíbil nějaké peníze, takže jsem mohl sehnat programáto­ra. To byl Jozef Képesi, který se nakonec stal spoluzakla­datelem a společníke­m. Pak se to postupně zvedalo.

Vložil jste do toho v začátku nějaké své peníze? Asi padesát tisíc. Ty jsem si půjčil. Pro mě to byla obrovská suma. V aktuálním kontextu to jsou nyní naše minutové tržby.

Byl nějaký moment, zlom, kdy vám došlo, že to bylo skvělé rozhodnutí? Pro mě bylo důležité stát se finančně nezávislý. To jsem si uvědomil, když mi po několika letech práce v Kiwi.com začala chodit na účet výplata.

A jak jste do té doby žil?

První tři roky jsem byl bez výplaty. Lepil jsem to různě, i půjčkami.

Prošel jste si obdobím opojení z toho, že se daří? Víte, já se při té práci hodně setkávám s partnery z celého světa. Jsou to majitelé velkých firem, velkých investiční­ch fondů. Když jednáte s takovými lidmi, tak se měřítko úspěchu mění. Kdyby ten Oliver před deseti lety potkal současného Olivera, asi by si o něm

řekl: Ten je úspěšný. Protože se setkávám s lidmi, kteří mají desetkrát víc úspěchů a vybudovali mnohem větší firmy, tak to ve mně vzbuzuje spíš skromnost a chuť se zlepšovat.

Ale přece jen, hodně podnikatel­ů zná fázi určitého zblbnutí z úspěchu. Opravdu jste si něčím takovým neprošel?

No prošel. Udělal jsem pár chyb. Jel jsem nějaký čas na látkách, které nejsou zdraví prospěšné. Nevím, zda je to něco, o čem bychom měli mluvit.

Měli. Prosím.

Pomáhalo mi to pracovat. Ještě před dvěma roky, v roce 2015, jsem spal dvě hodiny denně.

No to jsem o vás slyšela. Přesně na to jsem se chtěla zeptat.

Bylo to tak. A to bez nějakého dopingu nejde. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem zblbnul, nebo to zkrátka tehdejší situace vyžadovala, protože jinak by firma postavit nešla. Nevím. Nechci alibistick­y říkat, bez toho by to nešlo. Ale nejsem pyšný na to, jak jsem v té době fungoval.

Jak jste přišel na to, že je to špatně?

Žádné zdravotní potíže jsem zaplaťpánb­ůh zatím neměl. Byl to spíš vnitřní pocit, že už dlouho nevydržím. Takový životní styl má vliv na osobnost. Moje chování se měnilo. Když jsem málo spal, byl jsem agresivněj­ší, podrážděný, přesvědčen­ý, že mám vždycky pravdu. Myslím, že ještě rok, a mohlo to mít vážné zdravotní následky. Od roku 2016 se ale hodně změnilo. Firma se profesiona­lizuje.

Co to znamená?

Už víme, že je lepší pracovat dvanáct hodin, ne dvacet. Protože je sice super, že spíte jen dvě hodiny denně, protože pak máte víc času na práci, ale dlouhodobě je to neudržitel­né. Za dva tři roky takového života pak firmě už stejně nemáte co dát.

Teď spíte jak?

Už je to v pohodě. Mezi šesti sedmi hodinami. Firma je už dost velká na to, abychom měli na každou činnost a tým lídra, takže už nemusím dělat všechno sám. Mám top management tým a díky němu víc času, abych mohl vymýšlet další celkovou strategii firmy. Takže už neodesílám stovky mailů denně jako dřív.

NA OTOČKU DO ČÍNY

Co se ještě změnilo?

Dřív jsem pořád někam lítal. Jednou dvakrát týdně. Během šesti týdnů jsem byl osmkrát v Londýně. Byl jsem na čtyřhodino­vém jednání v Číně. Letěl jsem tam kvůli čtyřem hodinám a hned zase zpátky. Do toho ty hromady mailů, noční nonstop porady. Tak jsme běžně fungovali. A pak jsme se šli strašně ožrat. Teď už na mítinky létají kolegové, kteří mnoho věcí umí zařídit lépe než já. Osobně lítám jen na jednání na nejvyšší úrovni.

To je co třeba?

Třeba jednání s vrcholnými představit­eli Googlu. V takových případech je politicky lepší, aby na jednání s tak významnými lidmi letěl ředitel firmy.

Lidé, kteří volají třeba z Austrálie na vaši linku, se dovolají sem do Brna? Tady je mozek všeho?

Ano. Já tady přišel na školu, měl jsem tady holku, tak mě nenapadlo budovat firmu jinde. Ukázalo se to jako dobrá volba. V Brně jsou tři univerzity, které každý rok chrlí patnáct set chytrých IT profesioná­lů. Na projekt tohoto typu máme z čeho vybírat lidi. Věkový průměr ve firmě je tak pětadvacet let. Takže já jsem tady vlastně už v devětadvac­eti starý.

 ?? FOTO ARCHIV OLIVERA DLOUHÉHO ?? VIZIONÁŘ. S výkonnou ředitelkou Lucií Brešovou vysvětluje plány firmy na další rok.
FOTO ARCHIV OLIVERA DLOUHÉHO VIZIONÁŘ. S výkonnou ředitelkou Lucií Brešovou vysvětluje plány firmy na další rok.
 ??  ??
 ??  ?? 1 3 2 4 1 JAKO ROCKOVÁ HVĚZDA. Oliver zdraví zaměstnanc­e při oslavě čtvrtých narozenin firmy. 2 RUMUNSKO. S partnerkou Kristýnou (vpravo) na túře v roce 2012. 3 BÍLÝ DŮM. Na cyklistick­é projížďce po Washington­u. 4 TEAMBUILDI­NG. S kolegy z práce.
1 3 2 4 1 JAKO ROCKOVÁ HVĚZDA. Oliver zdraví zaměstnanc­e při oslavě čtvrtých narozenin firmy. 2 RUMUNSKO. S partnerkou Kristýnou (vpravo) na túře v roce 2012. 3 BÍLÝ DŮM. Na cyklistick­é projížďce po Washington­u. 4 TEAMBUILDI­NG. S kolegy z práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia