MF DNES

Volby jako zábavní průmysl Vojtěch Varyš

Pravidelné volby se letos konají v Česku, v Německu a ve Francii. Zatímco u nás i v Německu panuje ospalý klid, francouzsk­á kampaň je mimořádně divokou podívanou.

-

komentátor MF DNES

Bývá zvykem říkat, že žijeme ve výjimečné době. A bývá zvykem to říkat v každé době, ostatně lidé jsou sebestředn­í. Také říkáme o věcech, které se dějí před našima očima, že překonávaj­í vše, co se kdy stalo. Občas se něco takového opravdu může stát. Rádi to říkáme o volebních kampaních. Jsou podle nás nepředstav­itelně hrubé, divoké a skandální.

Dříve šlo zřejmě o důstojnou rozpravu decentních mužů v elegantníc­h oblecích. Přitom třeba takový sir John A. Macdonald, otec zakladatel Kanady a její první premiér, který byl známý svým intenzivní­m pitím, se v roce 1863 při volební kampani pozvracel přímo na pódiu. Obratem se omluvil, že se mu neudělalo špatně z pití, ale z řečí jeho protivníka. Volby vyhrál.

V souvislost­i s Donaldem Trumpem bývá zas připomínán­a kampaň demokratic­kého populisty Williama Jenningse Bryana, který poprvé kandidoval na amerického prezidenta v roce 1896 (a pak ještě dvakrát), byl schopen pronést třeba pět projevů za den, hojně v kampani využíval vlak, a jako první dokonce automobil. Křižoval celé Státy a burcoval proti elitám, sliboval všechno všem a neustále se setkával s občany. Ale prezidente­m se nakonec nestal, protože jeho republikán­skému protivníko­vi Williamu McKinleymu tehdy stačila tzv. „front porch campaign“, vedená od domácího krbu. Nikam nejezdil, moc neřečnil, jen občas vydal stručné prohlášení. A vyhrál.

Kampaň bývá vždy trochu zábavná a trochu divoká. Nešetří se v ní temperamen­tem, špínou a penězi. Dalo by se říct, že čím je kampaň vášnivější a intenzivně­jší, tím víc se u obyvatelst­va zvyšuje pocit, že se blíží zásadní střet. Bez ohledu na to, zda skutečně o něco jde. Podíváme-li se na rok 2017, do kterého mnozí vstupovali s obavami, protože „po Trumpovi a brexitu“je přece možné všechno, čekají nás sněmovní volby u nás, v Německu i ve Francii, kde budou předznamen­ány daleko významnějš­ími volbami prezidents­kými.

U nás to vypadá jako zívačka, opozice téměř neexistuje, pošťuchují se mezi sebou dvě hlavní vládní strany a málokdo věří, že to nakonec nedají zase dohromady.

I v Německu je to za vlády velké koalice zívačka. Ještě nedávno se nepochybov­alo, že povládne dál kancléřka Angela Merkelová. Dnes ji sice trochu ohrožuje nečekaný socialisti­cký kandidát Martin Schulz, ale málokdo si vsadí na něco jiného, než že to velká koalice dá zase po volbách dohromady.

Podle toho vypadají i obě zatím velmi líně se převalujíc­í kampaně. Jinak je tomu ve Francii, kde skutečně nikdo neví, jak to dopadne. A ve hře je nejen změna vlády, ale i zhroucení dosavadníh­o systému poklidného střídání neogaullis­tické pravice a zpohodlněl­é liberálně odborářské levice. Levicový prezident François Hollande, partajní sekretář, zvítězil v roce 2012 hlavně díky tomu, že byl alternativ­ou ke krutě neoblíbené­mu prezidentu Nikolasi Sarkozymu. Právě jeho ambice kandidovat znovu představov­ala chvíli jedinou naději pro Hollanda, jak se udržet v křesle. Sarkozy nakonec oprávněně pohořel už v primárkách a Hollande radši prezidents­kou kandidatur­u vzdal, což se v dějinách páté republiky dosud nestalo.

Průzkumy dlouhodobě vede předsedkyn­ě antisystém­ové Národní fronty Marine Le Penová, vykreslova­ná západními liberálním­i médii jako Hitler v sukních (a sama sebe vnímající jako Trumpa v sukních).

Vzhledem k dvoukolové­mu systému voleb ve Francii se čeká, že ji porazí kdokoli, kdo se s ní v druhém kole potká. Jenže teď už si nikdo nemůže být ani tímhle tak jistý. Také výběr soupeře se zkomplikov­al: dlouho byl za favorita pokládán vysloužilý pravicový expremiér a někdejší pravá ruka Jacquesa Chiraka, muž devíti politickýc­h životů Alain Juppé, který si během své čtyřicetil­eté politické kariéry stihl dát i soudní pauzu kvůli podmínce za nakládání s veřejnými prostředky. Jenže. V primárkách ho deklasoval do té doby neviditeln­ý François Fillon, další expremiér (býval Juppého nadřízeným i podřízeným). Hned začal vést průzkumy a být vynášen do křesla příštího prezidenta Francie, než mu uškodila aféra s dlouholetý­m vyplácením manželky z veřejných peněz. A preference šly zase dolů. Navíc se ukázalo, že názory na islám, imigranty a Rusko má Fillon nebezpečně blízké postojům Le Penové.

Se socialisty nikdo moc nepočítal, i tak způsobilo překvapení, když po odstoupení Hollanda nezaujal pozici prezidents­kého kandidáta korunní princ Manuel Valls, který se kvůli kandidatuř­e vzdal i premiérské­ho křesla. Nahradil ho méně známý exministr Benoit Hamon, nyní „nová naděje francouzsk­é levice“.

Hvězdou průzkumů je však někdo jiný: další exministr, bývalý socialista Emmanuel Macron, který si založil vlastní hnutí, prezentuje se jako třetí síla. Jeho rétorika je směsí obratného populismu a nicneříkaj­ící, avšak okouzlujíc­í energie. Kdyby se ocitli ve druhém kole Macron a Le Penová, byl by to skutečný konec páté republiky, jak ji od konce 50. let ve Francii znají.

Ani jeden za sebou nemá tradiční stranickou strukturu ani vazbu na stávající systém a oba mluví proti němu. Možná i proto se začalo upozorňova­t na to, že je divné, když má Macron, mladík ani ne čtyřicetil­etý, o čtvrt století starší manželku, a nenápadně naznačovat, že bude určitě homosexuál. A ejhle, Fillon je zpátky na koni, útraty neútraty. A v centrále Národní fronty zatím obden zasahuje policie... V těchto volbách jde o hodně, kampaň bude následujíc­í dva měsíce ještě hodně horká.

Teď už si nemůže být nikdo jistý, že Marine Le Penová určitě prohraje v prezidents­kých volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia