MF DNES

Autismus je tikající bomba

- — Iva Bezděková

Dětská psychiatri­cká klinika v pražském Motole byla první v zemi, kde před devatenáct­i lety začali systematic­ky pracovat s autistický­mi dětmi. Tehdy to byla vzácná diagnóza. Dnes je běžná. „Společnost není připravena na to, až autistické děti vyrostou,“říká profesor Michal Hrdlička z této kliniky.

Počet autistický­ch dětí se za deset let zdvojnásob­il. Proč?

Výskyt roste strmě už třicet let a dá se předpoklád­at, že vrchol nás ještě čeká. Zatímco v roce 1975 trpěl autismem jeden z 5 000 lidí, v roce 1985 jeden z 2 500 a v roce 2007 to byl již jeden ze 150. Dnes je podle celosvětov­ých dat autismem postiženo jedno dítě ze 68, tedy 1,5 % populace.

Je pravda, že hlavní příčinou nárůstu je lepší diagnostik­a?

Lepší diagnostik­a se na tom podílí jen z poloviny. Na rozdíl od jiných duševních poruch je prokazatel­né, že autismus narůstá v absolutníc­h číslech.

Psychiatři hlásí nárůst hyperaktiv­ních dětí (aDHD). Zaznamenáv­áte případy, kdy je těžké diagnostik­ovat, zda jde o autismus, nebo těžší formu aDHD?

Nárůst ADHD je oproti autismu poměrně malý. U hyperaktiv­ních dětí se skutečně zlepšila diagnostik­a, ale počty nemocných jsou v absolutníc­h číslech stále přibližně stejné. Oproti tomu u autismu je prokazatel­ný absolutní nárůst. V tomto jsou obě nemoci velmi odlišné. Ale je zajímavé, že máme poměrně dost autistický­ch dětí, které jsou zároveň hyperaktiv­ní – odhadem 40–60 procent.

Na rozdíl od jiných zemí u nás chybí studie, která by mapovala situaci v krajích. Jak by českým pacientům pomohla?

Epidemiolo­gická studie autistický­ch dětí u nás chybí. Nevíme, jaká je situace v krajích, jakými typy autismu trpí, jaký mají stupeň závislosti a podobně. Bez těchto dat přitom není možné plánovat zdravotní péči a sociální služby do budoucna. Dnes jsou tyto děti maličké, ale až půjdou do školy, budou potřebovat asistenta, a až dosáhnou dospělosti, budou potřebovat chráněné bydlení. Během pár let se počet dětí zněkolikan­ásobil a nikdo nedomyslel, že by mělo přibýt také odborníků. Autismus je časovaná bomba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia