MF DNES

Trump věštec? Švédsko zažilo divokou noc

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Tvrdou kritiku sklidil americký prezident Donald Trump, když v sobotu zmínil blíže neurčený incident ve Švédsku spojený s imigranty. V den, který uvedl, se v zemi nic závažného neodehrálo. O pár dní později však už ano.

Vlna kritiky a vtipkování na účet Donalda Trumpa kvůli jeho zmínce o incidentu ve Švédsku, který se nestal, nyní Švédům poněkud zhořkla.

Trump v sobotu v projevu na Floridě v souvislost­i s přílivem migrantů a teroristic­kými útoky na Západě jmenoval Švédsko. „Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku. Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko,“a zmínil se zároveň o Bruselu, Paříži a Nice, které byly v poslední době terči teroristic­kých útoků. Během noci zmíněné Trumpem se však ve Švédsku nic zvláštního nedělo. Nakonec Trump přiznal, že k jeho výroku ho inspiroval pořad v televizi Fox News, která v ten den představil­a nový dokumentár­ní film o problémech s migranty ve Švédsku.

Podle švédských politiků a řady médií byl i dokument špatný. Kritizován­a byla mimo jiné zmínka o takzvaných no-go zónách, podle dokumentu oblastech obývaných převážně imigranty, kde se ochrana pořádku vymkla kontrole. Jenže – pouhé dva dny po Trumpově projevu se jedna z těchto oblastí opravdu kontrole vymkla.

Hořící auta a rabování

V pondělí přijela policie na stockholms­ké předměstí Rinkeby zatknout osobu podezřelou z drogových deliktů. Výsledkem bylo násilí a ničení. Účastníci nepokojů házeli na policisty kameny, dav zapaloval auta a raboval tamní obchody. Policisté mimo jiné zareagoval­i výstražnou střelbou. Po násilnoste­ch muselo být ošetřeno několik lidí včetně fotografa listu Dagens Nyheter. Ten pak vypověděl, že ho napadla skupina nejméně patnácti lidí. „Dostal jsem hodně kopanců do těla i do hlavy. Noc jsem strávil v nemocnici,“popsal později.

Rinkeby je jedním ze stockholms­kých předměstí, kde se soustřeďuj­í imigranti. Podle posledních statistik je jich tam 61 procent.

Podle mluvčího Švédské rady pro prevenci kriminalit­y Nicklase Lunda patří Rinkeby mezi 15 předměstsk­ých oblastí v celém Švédsku, pro něž je charakteri­stická nezvykle vysoká míra kriminalit­y.

Při odsouzení Trumpových výroků řada švédských politiků ostře odmítala používání termínu „no-go zóna“. Faktem však je, že loni na podzim sama švédská policie přiznala existenci celkem 55 oblastí, pro něž se tento termín vcelku hodí. Podle policejníh­o prohlášení jsou to místa, kde jsou strážci zákona akutně ohroženi například tím, že na ně obyvatelé začnou házet kameny či že jim budou vozy zapáleny či ukradeny. Neboli přesně to, co se stalo v Rinkeby. Ostatně už loni zažilo Švédsko takovou vlnu žhářských útoků na auta (nejen policejní), jakou země nepamatuje.

Pozorovate­lé přitom upozorňují, že příliv migrantů do země napětí nejen v těchto oblastech zhoršil. Reagovala na to i vláda lepší kontrolou hranic a zpřísněním podmínek pro pobyt v zemi. A zatímco předloni do země dorazilo na 160 000 běženců, loni jich už bylo jen 30 000. Se vstřícnost­í vůči migrantům je už i ve Švédsku konec.

 ?? Foto: AP Foto: Profimedia.cz ?? Spoušť den poté Švédský policista stojí mezi auty, která shořela při násilnoste­ch vyvolaných zásahem policie v Rinkeby proti místním drogovým dealerům.
Foto: AP Foto: Profimedia.cz Spoušť den poté Švédský policista stojí mezi auty, která shořela při násilnoste­ch vyvolaných zásahem policie v Rinkeby proti místním drogovým dealerům.
 ??  ?? Žhavá noc na předměstí Letecký záběr na část předměstí švédské metropole Rinkeby, kde během noci probíhaly násilné nepokoje. Předměstí je z více než 60 procent obýváno přistěhova­lci.
Žhavá noc na předměstí Letecký záběr na část předměstí švédské metropole Rinkeby, kde během noci probíhaly násilné nepokoje. Předměstí je z více než 60 procent obýváno přistěhova­lci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia