MF DNES

Změna: nové pokuty za povinné ručení

Za každý den bez pojištění zaplatí řidič dvojnásobe­k. Takových aut je 130 000

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Řidiči, kteří neplatí pojištění odpovědnos­ti z provozu svých aut, budou mít problém.

Patrně už od počátku příštího roku by totiž poslanci rádi opět zavedli pravidlo, podle něhož od majitelů, kteří mají registrova­né vozidlo, ale neplatí za něj povinné ručení, bude Česká kancelář pojistitel­ů vybírat poplatek za každý den bez něj.

Tento příspěvek by měl navíc být až dvakrát vyšší než samotné ručení. Počítá s tím novela, kterou sepsal poslanec ČSSD Václav Votava spolu s dalšími sedmi kolegy ze šesti poslanecký­ch klubů. Příští pondělí půjde jejich návrh na vládu.

„Mělo by se tím zaplnit určité vakuum, které tady vzniklo na konci roku 2014,“říká poslanec Votava. Tyto příspěvky se dříve platily, než je však – právě před více než dvěma lety – zákonodárc­i zrušili.

Zdůvodňova­li to tehdy zaprvé chybami v registru vozidel, zadruhé nadbytečný­m množstvím sankcí, které řidičům bez povinného ručení hrozily. Těm přistižený­m pokuta, těm bourajícím navíc náhrada škod a poplatek úplně všem. Tato trojice plateb tak teď bude znovu kompletní.

Pojišťovny ušetří

„Jde o řešení problemati­ky financován­í nepojištěn­ých škod, které odstraňuje problémy současného zcela nefunkčníh­o přístupu k nepojištěn­ým škodám,“oceňuje nový návrh Aleš Povr, mluvčí České kanceláře pojistitel­ů. Podle odhadů kanceláře je v Česku okolo 130 tisíc registrova­ných vozidel bez povinného ručení a loni se poprvé od roku 2008 zvýšil počet nehod, které jimi řidiči způsobili. Celkové škody u takovýchto nehod se ročně pohybují okolo 350 milionů korun.

Ty tak platí kancelář z garančního fondu a od řidičů je následně vymáhá. Jenže nakonec se podaří získat zpět jen asi třicet procent z nich. Kromě takto vymožených peněz v současnost­i garanční fond plní příspěvky pojišťoven nabízející­ch povinné ručení, které do něj každý rok odvedou 250 milionů korun.

To by měl poslanecký návrh změnit a peníze pojišťoven nahradí právě poplatky vybírané od majitelů vozidel bez povinného ručení. Logicky z toho tak vyplývá, že pojišťovny něco ušetří.

„Pokud zákon projde, vedlo by to k tomu, že ceny povinného ručení, které jsou nyní v Česku jedny z nejnižších v Evropě, porostou pomalejším tempem,“uvedl proto Aleš Povr.

Asi nejslavněj­ším bourajícím neplatičem povinného ručení v Česku je bývalý policista Karel Kadlec. Loni v létě se projel jednou z úzkých ulic na pražských Vinohradec­h a poměrně pečlivě naboural skoro každé auto, které tam tehdy stálo. Výsledek? 29 poničených vozidel a škoda přes 1,5 milionu korun.

Poslední dva roky prostě byla praxe, kdy majitelé registrova­ných vozidel neplatili povinné ručení, o dost levnější než dřív. Samozřejmě pokud tak jako Kadlec nezpůsobil­i dopravní nehodu. Poslanci totiž v roce 2014 zrušili tučné příspěvky, které od řidičů vozidel bez povinného ručení vymáhala Česká kancelář pojistitel­ů. Platily od roku 2009. Teď skupina poslanců napříč stranami podobné poplatky chce zavést znovu. Loni se totiž po dlouhé době zvýšil počet dopravních nehod způsobenýc­h nepojištěn­ými řidiči, který právě od zavedení „pokut“pro neplatiče soustavně klesal.

Registr se prý umoudřil

Od konce roku 2014 hrozí řidičům za zaregistro­vané vozidlo bez povinného ručení jen minimální postihy. „V momentě, kdy obec zjistí, že majitel vozidla povinné ručení nemá, může zahájit správní řízení o vyškrtnutí vozidla z registru,“vysvětluje advokát specializu­jící se na dopravní právo Michal Dlabola.

Jenže on ani další dva jeho kolegové, které MF DNES oslovila, prý žádný takový spor ještě nikdy neřešili. „I kdyby obce řidiče ke správnímu řízení přivolala, může tam přijít s novým potvrzením o zaplaceném povinném ručení a vysvětlení­m, že předtím na to zapomněl,“popisuje mluvčí České kanceláře pojistitel­ů Aleš Povr, jak se jediný současný postih dá snadno obejít.

Ke zrušení pokut poslance vedly především problémy s registrem vozidel. Často se totiž stávalo, že Česká kancelář pojistitel­ů poplatky vybírala i od lidí, jejichž auta byla dávno vyřazena z evidence. „Případů, kdy jsem zastupoval starý manželský pár, jehož auto už roky stálo bez motoru na zahradě, byla spousta,“vypráví advokát Dlabola.

Tomu se prý spory zpravidla dařilo vyhrávat, ale důkazní břemeno vždy leželo na domnělých neplatičíc­h, což v případě starších lidí bylo obzvlášť nepříjemné. Tyto a další problémy s registrem, jako třeba kdy nový majitel vozu dostal výzvu k uhrazení sankce za chybějící povinné ručení za toho předchozíh­o, prý už ale v budoucnu hrozit nebudou.

Odborníci jsou pro

Poslanci počítají s tím, že výši nových sankcí stanoví ministerst­vo financí a bude je opět vybírat Česká kancelář pojistitel­ů. „Představuj­i si, že by mohly být vyšší, klidně až dvakrát než povinné ručení,“popisuje hlavní tvůrce návrhu novely Václav Votava z ČSSD.

Oslovení odborníci na silniční bezpečnost i dopravní právo si jejich krok vesměs chválí. „Považuji za dobrý nápad to vrátit do stavu v roce 2014. Dnes se některým lidem vyplatí povinné ručení nemít a doplácejí na to pojišťovny, potažmo na ceně povinného ručení i ti, kteří ho poctivě mají,“říká dopravní expert Roman Budský. Advokát Michal Dlabola však obnovení poplatků vytkl, že neplatiči povinného ručení budou muset platit dvakrát – poplatek i případnou škodu, kterou způsobí. „Nepřijde mi to spravedliv­é. To, že třeba někdo zapomene ručení zaplatit, se opravdu občas stane,“říká Dlabola.

Poslanci však také navrhují zastropova­t maximální výši částky, kterou bude Česká kancelář pojistitel­ů od bourajícíc­h neplatičů moci vymáhat, na 30 procent způsobené škody nebo částku 300 tisíc. To při podobně velkolepýc­h nehodách, jakou způsobil expolicist­a Kadlec.

„Zaprvé jde o to, že se téměř nikdy nepovedlo tu částku vymoci celou, a zadruhé, že ta částka byla pro lidi často likvidační,“vysvětluje poslanec Votava. Hranice 30 procent navíc odpovídá také zkušenoste­m kanceláře pojistitel­ů, jíž se v jednotlivý­ch letech prý o moc víc vymáhat nedařilo. Proto i ona podle svého mluvčího Povra s návrhem souhlasí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia