MF DNES

Výbuch trhaviny TNT zranil osmnáct lidí

Při nehodě v továrně v Poličce se zranilo osmnáct lidí, sto obyvatel se muselo evakuovat.

- Radek Latislav

Ve výrobním areálu Poličských strojíren v Bořinách u Poličky včera dopoledne explodoval­a trhavina. Následná série výbuchů a požár zranily nejméně osmnáct lidí, z toho tři lidé mají život ohrožující popáleniny.

Policie na noc evakuovala téměř sto lidí z okolí továrny.

Výbuch způsobila trhavina tritol, která byla součástí munice. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo další výbuchy, uvedl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

„Tritol tvoří náplň jednotlivý­ch druhů munice, je to část, jež způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivý­ch nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití,“vysvětlil Machek. Silná trhavina se také nazývá trinitroto­luen nebo TNT.

Podle stručného vyjádření firmy se událost stala na lisu trhavin.

Policie včera oblast uzavřela v okruhu zhruba 1 300 metrů, policejní hlídky tam zůstaly přes noc.

Nehody se staly ve strojírnác­h již v minulosti. V roce 2007 v Poličských strojírnác­h vybuchl při likvidaci armádní munice granát. V září 2015 v areálu explodoval­o v hale 320 tun střelného prachu. (rl, ČTK)

Jinde by kvůli takové události bylo město vzhůru nohama. V Poličce ne. Tady jsou na výbuchy zvyklí. Už po generace. Vzduchem znějí sirény hasičských aut, která jedno za druhým míří k továrně za městem. Lidé v ulicích to berou stoicky. I maminky s dětmi se procházejí, jako by se nic nedělo.

Jenže se děje. Při sérii výbuchů a požáru v areálu továrny se zranilo osmnáct lidí. Tři z nich byli popáleni tak těžce, že je v přímém ohrožení života převezli na popálenino­vou kliniku do Prahy.

Továrna Poličských strojíren, kde se pracuje s trhavinami, tu stojí už od třicátých let. I její vstupní brána vyvolává dojem spíše první republiky než závodu jedenadvac­átého století. Nad strojírnam­i však nyní krouží vrtulník, policisté vytyčují bezpečnost­ní pásmo až do vzdálenost­i třinácti set metrů. A pak rozhodnou – evakuace! Téměř sto lidí z městské části Bořiny musí na noc opustit domovy. Hrozí totiž další exploze.

„K prvnímu výbuchu došlo kolem jedenácté hodiny. Zhruba za dvacet minut následoval­a další exploze,“popsala policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Série následných explozí komplikova­la zásah více než deseti jednotek hasičů, na místo přiletěly také dva vrtulníky. Kromě odvozu raněných zajišťoval­y monitorová­ní situace ze vzduchu.

„Pro občany z Bořin uděláme maximum. S místem pro ubytování si musíme poradit, v úvahu připadá některá z tělocvičen,“uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Podle odpoledníh­o vyjádření vedení firmy se odehrála mimořádná událost na lisu určeném k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů.

„Následný požár haly způsobil další výbuchy materiálu,“uvedl podle ČTK statutární ředitel Petr Němec. Firma Poličské strojírny se zabývá mimo jiné likvidací munice.

S trhavinami se tam pracuje odjakživa.

„Já jsem tam dělala celý život, báli jsme se každý den,“říká starší žena z Poličky, která si nepřála uvádět své jméno. „O lidském faktoru nepochybuj­i, výbuchy tam tehdy byly na denním pořádku.“

Co přesně se však stalo včera, bude muset zjistit vyšetřován­í, a to podle policie vzhledem k okolnostem potrvá dlouho. Policisté i hasiči zůstali na místě, továrnu budou hlídat možná až několik dní.

Nemocnice a záchranná služba pracovaly v režimu mimořádné události, kdy rozsah zraněných přesahuje lokální možnosti. „Posíláme tam osm sanitních vozů, budou tam přistávat dva vrtulníky. Vezeme také náhradní sanitku za vůz poškozený výbuchem,“líčil ředitel Zdravotnic­ké záchranné služby Pardubické­ho kraje Pavel Svoboda.

Na místo vyrazil i hejtman Martin Netolický.

„Je to vážnější případ, takže byl zdravotnic­kou službou ve dvanáct hodin aktivován traumaplán kraje, což znamená hromadný odvoz zraněných do nemocnic, v tomto případě Svitav a Litomyšle,“sdělil Martin Netolický.

Mimořádná událost se stala v Poličských strojírnác­h naposledy předloni 9. září, kdy v jejich areálu explodoval­o 320 tun střelného prachu, střecha odlétla o desítky metrů dál a kontejnery z haly výbuch rozmetal po okolí v okruhu dvou set metrů.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Policisté střeží areál Poličských strojíren, uvnitř stále znějí exploze.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Policisté střeží areál Poličských strojíren, uvnitř stále znějí exploze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia