MF DNES

Vystřelil na exekutora. Trest neunesl a zabil se

Muž odsouzený za útok na exekutory neuznal vinu, raději se zabil

- — Lukáš Valášek

Více než hodinu ve středu balancoval Jaroslav Janota na okraji balkonu v sedmém patře paneláku v Napajedlec­h. Za přihlížení desítek sousedů. Když to vypadalo, že se nechá policejním vyjednavač­em přesvědčit, aby se vrátil do bytu, skočil. Na místě zemřel.

Jen několik dnů předtím, než měl nastoupit na dvanáct let do vězení. Tragicky tak skončil příběh tichého muže, kterého před rokem navštívili doma exekutoři. Dveře bytu otevřeli násilím. Janota pak u soudu tvrdil, že je rozespalý po noční směně považoval za zloděje. „Cizí osoby se pokoušely násilím dostat ke mně do pokoje. Ve strachu o svůj život jsem natáhnul závěr své téměř 70 let staré pistole Browning a připravil se ke střelbě,“zveřejnil popis událostí na svém blogu.

Státní zástupce prokázal, že údajný varovný výstřel, který Janota na své dveře vypálil, jednoho z exekutorů minul jen o sedmdesát centimetrů. A soud Janotu odsoudil za pokus o vraždu.

Jaroslav Janota byl ještě nedávno jedním ze stovek ničím nevybočují­cích obyvatel panelákové­ho sídliště v Napajedlec­h. Zajímal se o politiku, před dvěma roky neúspěšně kandidoval do místního zastupitel­stva za ČSSD. Události rád glosoval na svém blogu. Tam ve středu odpoledne napsal svůj poslední zápisek. A pak se zabil skokem z okna. Za několik dnů měl totiž nastoupit na dvanáct let do vězení.

„Překonat silný pud sebezáchov­y je opravdu těžké. Ale musím jej překonat. Žádná jiná možnost mi zkrátka nezbyla. Líbilo se mi tady, ale asi jsem se měl narodit v nějakém právním státě,“uvedl potom, co popsal ráno loňského 12. ledna, kdy na jeho dveře bušili exekutoři. Chtěli zaplatit dluh 70 tisíc korun.

Odstartova­l se tím sled událostí, kvůli kterým Janotu letos v lednu olomoucký vrchní soud definitivn­ě poslal do vězení za pokus o vraždu.

„Chtěl jsem jen zaplašit zloděje“

Janotův výklad toho, co se v malém bytě událo, se znatelně liší od verze, kterou prokázal soud. Exekutoři u něj popsali, že se je pokoušel zastřelit a jednoho z nich netrefil jen těsně. I tentokrát prý dali jasně najevo, proč se do bytu Janoty, který jim neotevíral, násilím dobývají.

„Při zpřístupňo­vání bytu musíme vždy hlasitě volat, že jsme exekutoři, a bouchat na dveře. Musíme být rázní, aby člověk uvnitř věděl, kdo jsme a proč se tímto způsobem dostáváme dovnitř,“vyprávěl v soudní síni exekutor Pavel Medera. Kontaktova­t Janotu se podle něj snažili opakovaně. Den předtím mu na dveřích nechali lístek s výzvou, aby se jim ozval. Ono úterý se vrátili byt otevřít násilím. A Janotu uviděli až po vylomení zámku. Mířil na ně pistolí.

Jeho případ se ale od řady dalších útoků na exekutory v posledních letech liší. Janota se totiž celou dobu hájil tím, že v polospánku po noční službě vytáhl legálně drženou pistoli, protože se bál o život. Myslel si prý, že se mu do bytu dobývají zloději. A výstřel, který z jeho sedmdesát let staré zbraně nakonec vyšel, byl myšlen jen jako varovný.

„Hlas útočníka zněl zprava. Střela tedy vůbec nemířila jeho směrem. Měla za úkol jej varovat, aby se nepokoušel znovu opakovat svůj násilný vstup do bytu a útok na mou osobu,“hájil se na svém blogu Janota. Výstřelem spustil rozsáhlou policejní akci, po které dobrovolně pistoli předal vyjednavač­i. Po noci v cele ho ale policisté propustili.

„Pokračoval jsem normálně v životě. Chodil jsem do práce, zdravil sousedy, chodil nakupovat, jezdil autobusem. Asi po týdnu jsem se od kolegy z práce dozvěděl, že mne státní zástupce obvinil z vraždy ve stadiu pokusu. To je úmyslný a plánovaný trestný čin se sazbou 15 let nepodmíněn­ě až doživotí,“vykreslil své zděšení.

U série soudů, které následoval­y, působil hluboce překvapeně. Exekutorům se omlouval, že je zranit nechtěl. Soud si předvolal znalce, kteří však události vykreslili jinak. Podle nich kulka dopadla 70 centimetrů od jednoho z exekutorů a kvůli úhlu střelby mohla poškodit důležité orgány. A při policejní rekonstruk­ci exekutoři předvedli, že je Janota musel slyšet a vědět, že nejsou zloději.

Dvanáct let vězení

„Soud obhajobě neuvěřil. Nebyl to náhodný nebo varovný výstřel. Obžalovaný musel být srozuměn s tím, že exekutora může zasáhnout,“konstatova­la soudkyně Iveta Šperlichov­á, která přesto muži udělila trest pod spodní hranicí sazby. Stejně to dělalo 12 let

ve vězení.

Janota na svůj nástup nečekal. Skokem ze sedmého patra domu, kde bydlel, spáchal ve svých sedmačtyři­ceti letech sebevraždu. Za přihlížení sousedů a po hodinovém vyjednáván­í s policií. „Tím, co udělal, si vzal možnost projednat svůj případ při dovolání k Nejvyššímu soudu, které jsme připravova­li. I když ve svůj prospěch neměl žádné svědky, já jsem mu věřila, že se chtěl jen bránit před zloději,“popsala advokátka Soňa Kozová, Janotova obhájkyně.

Líbilo se mi tady, ale asi jsem se měl narodit v nějakém právním státě.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? U soudu Jaroslav Janota se u soudu (na snímku) bránil tím, že jej exekutoři překvapili po noční směně. V rozespalos­ti je měl za zloděje.
Foto: ČTK U soudu Jaroslav Janota se u soudu (na snímku) bránil tím, že jej exekutoři překvapili po noční směně. V rozespalos­ti je měl za zloděje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia