MF DNES

Pacner: Průlom ve vesmíru

Je to celosvětov­á senzace. Nedaleko nás – ve vzdálenost­i 40 světelných let, což je v kosmických měřítcích jen kousek – je hvězda s planetami, na nichž existují podmínky pro život.

- Karel Pacner spolupraco­vník MF DNES

Zprávu o hvězdě se sedmi planetami, z nichž na třech jsou podmínky pro život, vydala americká NASA a Evropská jižní observatoř. Nicméně americká kosmická agentura tradičně vydává čas od času ohromující zvěsti, které z kontextu vědeckého bádání zase tak příliš nevybočují. Je to rituál, kterým se snaží zaujmout zvláště americkou veřejnost a následkem toho i kongresman­y schvalujíc­í každoroční rozpočet státních institucí.

Jaký význam má tedy středeční ohlášení objevu sedmičlenn­é rodiny planet? Opět ukazuje, že planety u cizích hvězd, říká se jim exoplanety, nejsou ničím výjimečným. Tyto objevy tedy znovu potvrzují hypotézu, že život ve vesmíru je obvyklým jevem. Jenže k potvrzení této představy pomocí automatick­ých sond nám zatím chybí technika – sestrojení mezihvězdn­ého průzkumník­a je nad naše síly. Snad to bude možné za 30 až 50 let.

Čtvrt století hledání

Intenzivní pátrání po exoplanetá­ch probíhá už čtvrt století. Před rokem 1990 mělo příchuť honby za senzacemi, navíc astronomov­é k němu měli jenom primitivní prostředky. Málokdo tehdy věřil, že exoplanety existují a mají nějaký význam. Teprve nástup nových pozorovací­ch technik ukázal, že je to pravda. NASA dokonce začala vypouštět astronomic­ké družice specializo­vané na hledání exoplanet: Spitzer (srpen 2003), COROT (prosinec 2006), Kepler (březen 2009), pomáhá i Hubble (duben 1990).

Jedním z hlavních úkolů NASA je hledání známek života ve vesmíru. Vědci předpoklád­ají, že život má nejlepší podmínky ke vzniku na terestrick­ých planetách, tedy podobných Zemi, s tvrdým povrchem a podobnou velikostí. Ani tělesa tohoto typu nejsou výjimečná. Další podmínkou má být existence vody, třebaže výzkumy ukazují, že nemusí být pravidlem. Proto se jak americká kosmická agentura, tak řada pozemských teleskopů zaměřila na pátrání po terestrick­ých exoplanetá­ch.

Cizí planety podobné Zemi

Zpočátku neměli odborníci tak dokonalé přístroje, aby mohli poměrně malé planety okolo cizích hvězd identifiko­vat. Nalézali tělesa o velikosti Jupitera a větší, které nejsou pro život příhodné. Navíc požadovali, aby exoplanety obíhaly mateřské hvězdy ve vzdálenost­ech, ve kterých teplota umožňuje existenci kapalné vody. Takový objev se poprvé podařil v prosinci 2011.

„Když vezmeme vpotaz vzdálenost od centra Galaxie (příliš blízko není klidné prostředí), umístění v ramenech (hustota okolních hvězd nesmí být ani moc vysoká, ani moc nízká), vhodný věk hvězd, pak dostaneme odhad, že se v ekosférách hvězd naší Galaxie nachází asi 33 miliard terestrick­ých planet,“odhadl nedávno astrofyzik Jiří Grygar v časopisu Astropis. I u nejbližší hvězdy Alfa Centauri, vzdálené 4,4 světelného roku, našli pracovníci Evropské jižní observatoř­e loni v létě těleso o hmotnosti 1,27 Země.

Loni na podzim napočítali astronomov­é celkem 3 254 exoplanet všech druhů.

Nicméně pojetí života ve vesmíru vychází z našich zkušeností omezených antropocen­trickým pohledem. Není vyloučeno, že existují životní formy, které si neumíme představit. Třeba například vůbec nepotřebuj­í ke svému životu kyslík.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Takhle to tam vypadá NASA zveřejnila ilustraci, jak by mohl vypadat povrch jedné ze tří nově objevených exoplanet, na kterých jsou podmínky pro život.
Foto: Reuters Takhle to tam vypadá NASA zveřejnila ilustraci, jak by mohl vypadat povrch jedné ze tří nově objevených exoplanet, na kterých jsou podmínky pro život.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia