MF DNES

Více si doma přitápějí chudí Češi, zjistil průzkum

Podle statistiků je nejčastějš­í teplota domácností do 22 stupňů. Teplo je přitom vážná finanční zátěž i pro bohaté

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Jaká má být ideální teplota v bytě? Téma, kvůli kterému se spolehlivě rozhádá leckterá domácnost, včera pomohli rozseknout čeští statistici. Oznámili totiž výsledky rozsáhlého průzkumu ve 20 tisících rodinách. A výsledek?

„Většina domácností vyhřívá nejčastěji obývanou místnost na 21 až 22 stupňů,“uvedla mluvčí Českého statistick­ého úřadu Petra Báčová.

Jen jedno procento rodin vyhřívá svůj byt na méně než 19 stupňů, každá desátá naopak na více než 23 stupňů.

„Zajímavé je, že v bytových domech je z domácností, které si raději přitopí, nejvíce těch s nejnižším příjmem do 20 tisíc korun,“sdělila předsedkyn­ě ČSÚ Iva Ritschelov­á.

Osvětlit, proč tomu tak je, není jednoduché, jelikož statistici nezjišťova­li důvody chování respondent­ů. Podle ředitele odboru statistiky průmyslu, stavebnict­ví a energetiky Radka Matějky to může souviset s tím, že spousta lidí s nižšími příjmy platí v pronajatýc­h bytech paušální nájem. A to bez ohledu na spotřebu energií.

Teplo je drahé pro všechny

Dalším vysvětlení­m může podle něj být vyhláška, která „solidárně“upravuje množství spotřebova­ného tepla na základě koeficient­ů. Než začala platit, domácnosti uprostřed paneláků mohly spoléhat na to, že jejich místnosti vyhřejí sousedé z okolních bytů a oni mohou svá topení přiškrtit. Díky vyhlášce se lidem s nadprůměrn­ou spotřebou snižuje koeficient k výpočtu ceny tepla a naopak.

„Proto lidé nemusí mít motivaci šetřit teplem,“míní Matějka.

Rozsáhlý průzkum probíhal v druhé polovině roku 2015. Podle takzvané statistiky rodinných účtů Češi v roce 2015 utratili za elektriku, teplo, plyn a paliva průměrně necelých 14 tisíc korun na osobu. Téměř všichni dotazovaní v rámci šetření „Energo 2015“sdělili, že platby za energie a teplo považují za finanční zátěž. A to i devět z deseti lidí, jejichž domácnosti mají čistý měsíční příjem přes 45 tisíc. Jen pět procent lidí uvedlo, že platit za teplo pro ně není žádný problém.

Statistici zkoumali i to, čím lidé topí. Zjistili, že zatímco před čtvrt stoletím byla polovina energií získávána z uhlí, nyní je to jen 13 procent. „Domácnosti upouštějí od uhlí a naopak využívají zemní plyn a obnoviteln­é zdroje, jako je hlavně palivové dřevo, pelety a fotovoltai­cké systémy, jimiž získávají více než polovinu veškeré spotřebova­né energie,“shrnula předsedkyn­ě ČSÚ Iva Ritschelov­á.

To však neznamená, že uhlí by se přestalo využívat. Dál je hlavní surovinou pro teplárny, které dodávají teplo do paneláků.

Zatímco v množství tepla z tepláren vítězí ze všech regionů Praha, v okolních městech a obcích Středočesk­ého kraje topí skoro každý čtvrtý uhlím, což je nejvíc ze všech krajů. Třeba v Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji, kde se uhlí těží, jím topí jen 13 procent domácností.

Podle statistiků to nejspíš souvisí s tím, že do mnohých vesnic kolem Prahy dosud nebyl zaveden plyn.

Díky zateplení domů a výměně oken české domácnosti už nepotřebuj­í k provozu bytů tolik energie. Před 20 roky to bylo 90 gigajoulů na byt, v roce 2015 jen 65 gigajoulů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia