MF DNES

Služba na zkoušku. Tak policie nově láká do svých řad

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

Jihomoravs­ká policie jako první v Česku začala pořádat jednodenní workshopy Policistou na zkoušku, cílící hlavně na končící maturanty. Nová náborová kampaň má zájemcům poodhalit policejní praxi a případně je motivovat, aby v budoucnu oblékli uniformu. „Na jednom ze stanovišť si vyzkoušejí, jestli dokážou odhalit padělaný doklad, na dalším si oblečou celou výstroj, jako by šli do zákroku. Otestují si, jestli v ní vůbec dokážou běžet,“popisuje krajská policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Na účastníky workshopu čekají i psychologi­cké minitesty, prioritu má ale fyzička, která se posuzuje úplně stejně jako u přijímacíc­h zkoušek. „Když splníte fyzické testy, získáte certifikát platící po určitou dobu, se kterým když přijdete žádat o místo, už je nemusíte znovu dělat,“dodává mluvčí.

Na konci dne se ještě vylosuje skupinka lidí, která dostane speciální odměnu – zážitkový den u různých policejníc­h složek.

S workshopy začala jihomoravs­ká policie loni, ale hodnotit úspěšnost chce až po roce fungování. Prý je o ně velký zájem. Letos se tak chystá hned několik workshopů, a to nejen v Brně, ale také na jednotlivý­ch územních odborech. První celokrajsk­ý připadá na 22. dubna, zájemců je už více než stovka.

Aktuálně chybí na jižní Moravě jedenašede­sát policistů. Důvodem nedostatku není to, že by o práci u policie nebyl zájem, mnoho kandidátů ale pohoří. Loni třetina uchazečů neprošla fyzickými testy, největší problémy mají s kliky. Přes pětapadesá­t procent lidí pak nesplní psychotest­y.

V poslední době je víc adeptů mužů, ale hlásí se i ženy. „Například na hipologii, která je jen u nás a v Praze, nebo kynologii, hodně také na dálniční oddělení,“dodala Komárová.

Že by policie v budoucnu vyhlásila v náborech stopku, se čekat nedá. „Kvůli přirozeném­u odlivu. V pětašedesá­ti musí policisté odcházet do důchodu, k tomu mateřské. Další část policistů nám také odchází k celorepubl­ikovým útvarům,“uzavřela Komárová.

Zájemci si například vyzkoušejí, jestli dokážou odhalit padělaný doklad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia