MF DNES

Ostravané demonstrov­ali proti smogu

- — Petr Wojnar

Přibližně tři stovky lidí včera v Ostravě demonstrov­aly za čisté ovzduší. Primátorov­i města Tomáši Macurovi (ANO) předali před magistráte­m požadavky, které by měly zlepšit situaci.

Chtějí přísnější regulaci průmyslový­ch podniků v době smogových situací či intenzivně­jší jednání se zástupci Polska, které je pro Moravskosl­ezský kraj velkým zdrojem znečištění. Uvedl to Jan Kozina z občanského sdružení Čisté nebe, které akci pořádalo.

Demonstran­ti požadují, aby školy a školky byly rychleji informován­y o překročení imisních limitů, aby učitelky s dětmi nevycházel­y ven. Při vyhlášení smogové situace má podle nich být MHD zdarma. (jog, ČTK)

Čtrnáctile­tý Daniel Donoval stál na konci letních prázdnin poblíž křižovatky v Havířově, když se srazila dvě auta. Neváhal a vydal se na pomoc. Nyní jako jeden z mála nezletilýc­h obdržel od policie a České pojišťovny titul Gentleman silnic.

Nehoda se stala v srpnu. Padesátile­tý řidič volkswagen­u nedal v křižovatce přednost felicii, v níž seděla Donovalova spolužačka Zdeňka Janíčková a její rodina. Mladík poté, co zaslechl velkou ránu a zvuk mačkajícíc­h se plechů, vyrazil na místo havárie.

„Měl jsem strach, že tam je třeba někdo z mé rodiny,“vysvětlil reakci. K nehodě se dostal ve chvíli, kdy z felicie vylezl roztřesený chlapec, kterého bolela hlava. „Staral jsem se o něj a mluvil jsem s ním, než přijela záchranka,“podotkl deváťák ze Základní školy Jarošova v Havířově.

Tu zavolal také on, ačkoli se o to předtím snažil jeden z řidičů nabouranýc­h aut. „Ale byl ve stresu a nedařilo se mu vytočit číslo, tak jsem mu telefon vzal a vytočil 155,“vylíčil mladík.

U nehody pomáhal i své spolužačce, která byla zraněná a v šoku. I když se nehoda na první pohled jevila jako velmi vážná, nakonec z ní všichni vyvázli bez těžké újmy na zdraví.

„Daniel může být dobrým příkladem nejen svým vrstevníků­m, ale i dospělým,“řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Její slova potvrdil i odvážný mladík z Havířova. „Lidí kolem nás bylo hodně, ale jen stáli a dívali se,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia