MF DNES

Balkánská trasa spí, ale pašeráci ne

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

O Penelope, manželce vítěze francouzsk­ých republikán­ských primárek Françoise Fillona, se bouřlivě diskutuje už několik týdnů. Koncem ledna týdeník Le Canard enchainé zveřejnil svá zjištění o tom, jak si ve fiktivních zaměstnání­ch přes svého muže přišla celkem na 900 tisíc eur (24 milionů korun). Matka pěti dětí pocházejíc­í z Walesu se ale jinak zájmu veřejnosti a médií snaží vyhýbat.

Fillon v předvolebn­ích průzkumech mezi kandidáty, kteří mohou porazit předsedkyn­i krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou, ještě donedávna vedl. Po takzvané Penelopega­te, jak Francouzi aféru kolem jeho manželky nazývají, jej ale na druhé místo dotáhl 39letý Emmanuel Macron, bývalý ministr hospodářst­ví a socialista, který před volbami založil vlastní stranu En Marche („Vpřed“). A spolu s ním na veřejnosti častěji vystupuje i jeho manželka Brigitte Trogneuxov­á,

Diplomaté v Aténách si pochvalují: po uzavření balkánské trasy se počet migrantů a uprchlíků, kteří se touto cestou pokoušejí dostat do střední Evropy, výrazně snížil. V lednu 2016 přišlo z Turecka do Řecka téměř 67 500 migrantů a uprchlíků, kteří pak cestovali dál do střední Evropy. Letos v lednu to bylo už jen 1 393. Přesto i dnes mají převaděči dobré obchody, upozornila agentura DPA s tím, že přebudoval­i svůj byznysmode­l: „Znám tajnou cestu,“říkají migrantům a dál vydělávají na úkor zoufalých lidí.

Nejhůř jsou na tom migranti, kteří uvázli na řeckých ostrovech. Od dubna 2016 pro ně platí ustanovení migrační dohody Evropské unie s Tureckem. Kdo přeplul z Turecka jeho někdejší učitelka na střední škole v severofran­couzském Amiens.

A právě 63letá Brigitte by mohla před prezidents­kými volbami ve Francii přetáhnout nerozhodnu­té voliče krajně pravicové Marine Le Penové.

Na prknech, co znamenají svět

Patnáctile­tý Emmanuel Macron stojí na jevišti soukromé střední školy v Amiens a v převleku za strašáka na poli deklamuje svůj text. Nedaleko přihlíží Brigitte, tehdy ještě Auzierová. Téměř čtyřicetil­etá učitelka francouzšt­iny, která na škole také vedla divadelní kroužek, vdaná matka tří dětí, z nichž jedno chodilo s Macronem do třídy.

„Pořád před třídou recitovala jeho texty. Obdivovala, jak píše,“řekl deníku Le Parisien Macronův bývalý spolužák. „Nikdy nebyl jako ostatní žáci. Vždy se bavil s profesory jako s rovnými,“řekla při jiné příležitos­ti Brigitte, nyní Trogneuxov­á, týdeníku Paris Match.

Macron se jí pak zeptal, zda by s ním nechtěla napsat divadelní hru. Jak skončily dlouhé diskuse o divadle, už je známo. „Nejsme typický pár. Ale jsme pár, který existuje,“říká Macron. Vzali se v roce 2007, žijí v Paříži.

„Mě se nezbavíte, vrátím se a vezmu si vás. Když se pro něco rozhodnu, pak to také udělám,“vyprávěla později Trogneuxov­á týdeníku Paris Match, co jí tehdy sedmnáctil­etý Macron řekl. Jsou spolu dosud.

Právě tato stálost a předvídate­lnost může být pro mnohé dosud nerozhodnu­té

V jarních volbách nebudou Francouzi rozhodovat jen o svém budoucím prezidento­vi, ale i o první dámě. Dosud manželky kandidátů nehrály v kampaních velkou roli. To se ale letos změnilo.

na řecké ostrovy na východě Egejského moře, musí tam zůstat tak dlouho, dokud nerozhodno­u soudci zabývající se jeho azylovou žádostí. Kdo azyl nedostane, měl by být poslán zpět do Turecka. Dosud bylo v rámci této dohody vráceno bezmála 900 lidí.

Azylová řízení se ale v Řecku kvůli personální nouzi táhnou; dosud EU poslala jen zlomek slíbených 400 azylových soudců. Výsledkem jsou spory, rvačky a výtržnosti v místech a okolí takzvaných hotspotů neboli registračn­ích center na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos. „Na ostrovech je situace špatná. Po šesti letech jsem požádal o přeložení,“sdělil DPA důstojník pobřežní stráže. Viděl mrtvé děti. „V noci se někdy probudím zpocený,“dodal. Těžké je to také pro azylové soudce. Mnoho uprchlíků se jich ptá: Vy byste se svou rodinou šli dnes do Turecka?

O něco lepší je situace na pevnině. Lidé se tam nemusí bát, že budou posláni zpět. Růžová ale jejich budoucnost v krachem ohroženém Řecku není.

Obnovená trasa do Itálie

Toho využívají pašerácké bandy, flexibilní a přizpůsobi­vé. Migrantům za hodně peněz slibují, že je dále do Evropy přepraví přes alternativ­ní trasy. Pašeráky zatýká policie v severním Řecku téměř denně. Pokoušejí se dostat osobními vozy a mikrobusy skupinky migrantů do západního Řecka z oblasti kolem řecko-turecké pohraniční řeky Evros.

Pokud dorazí do Soluně, cesty se rozdvojí. Část migrantů je přepravová­na dál přes tu část makedonské hranice, kterou nezajišťuj­e plot. Další část se vydá starou migrační cestou do Itálie. Ze západořeck­ých přístavů Patras a Igumenica denně vyjíždí několik trajektů do italských přístavů Brindisi, Bari, Ancona, Benátky a Terst. A každý den se desítky migrantů pokoušejí skrytě v nákladním voze dostat na jednu z těchto plaveb.

Odborníci v Aténách nedokážou říct, zda relativní klid vydrží. „Celé východní Středomoří je destabiliz­ované. Nedám ruku do ohně za to, že s uzavřením balkánské trasy se problém vyřešil,“svěřil se vysoce postavený řecký diplomat zabývající se migrací. (ČTK/DPA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia