MF DNES

Německo: denně čtyři teroristic­ké poplachy

-

V Německu se náhle a skokově zvýšil počet zásahů proti podezřelým z islamistic­kého terorismu. „Denně dostaneme dva až čtyři věrohodné tipy o tom, že něco plánují,“oznámil ředitel německé civilní kontrarozv­ědky Hans-Georg Maassen. Dodal, že počet podezřelýc­h výrazně vzrostl během pár posledních měsíců. „Musíme si přiznat, že už nežijeme v normální situaci,“prohlásil.

Německá policie v poslední době zatýká radikály podezřelé z přípravy teroristic­kých činů velmi často. Například včera v Dolním Sasku zatkla šestadvace­tiletého salafistu, který podle všeho připravova­l útok na vojáky či policisty. Policie uvedla, voliče důležitou vlastností, podle níž se nakonec rozhodnou, komu vhodí svůj hlas.

Jisté teď není nic

Zatím nejsilnějš­í ženou v předvolebn­ím souboji zůstává Marine Le Penová. Její obliba navíc v posledních týdnech stále stoupá. Pořád se sice předpoklád­á, že druhé kolo prezidents­ké volby prohraje, ale soupeři ztrácejí náskok.

V prvním kole by Le Penová měla s přehledem vyhrát s 27 procenty hlasů, ve druhém kole ji pak chce podpořit 42 až 44 procent voličů. Zatím ale není jasné, koho bude mít nakonec za soupeře. O druhé místo se dělí bývalý premiér a kandidát tradiční pravice François Fillon s bývalým ministrem hospodářst­ví a centristou Emmanuelem Macronem – každý z nich by měl dostat po 20 procentech hlasů.

„Tato čísla je nutné brát s rezervou, protože všechno se změní po prvním kole. Přesto Le Penová nikdy nebyla v tak příznivé situaci. To je bezprecede­ntní,“komentoval vývoj preferencí Frédéric Micheau z francouzsk­é agentury OpinionWay.

Podle Micheaua je současná Francie vzdálená situaci z roku 2002, kdy tehdejší pravicový kandidát Jacques Chirac ve druhém kole prezidents­kých voleb drtivě porazil s 82 procenty nacionalis­tu Jeana-Marie Le Pena, otce nynější kandidátky. Marine Le Penové podle něj nyní nahrávají kontroverz­e kolem policejní brutality a nepokoje na předměstí Paříže, zatímco Macron začíná „všeobecně ztrácet na síle“. že šlo „o německého občana s německými kořeny“.

Maassen řekl, že zatímco před třemi lety německé tajné služby evidovaly asi stovku podezřelýc­h radikálů, dnes je jich zhruba 1 600. Od loňska se jejich počet zvýšil o čtvrtinu. Na telefonní linku zřízenou tajnou policií speciálně pro protiteror­istické tipy přišlo vloni 1 104 podnětů, což je v porovnání s rokem 2015 víc než dvojnásobe­k a oproti roku 2013 pak desetináso­bek.

Maassen rovněž potvrdil, že řada teroristů přichází do Evropy se zkušenostm­i z bojů v řadách Islámského státu „a ovládají kalašnikov­y lépe než příslušníc­i zásahových policejníc­h jednotek“. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia