MF DNES

Krúpa chce byty v Písnici využít v boji proti Bakalovi

Písničtí se brání prodeji „svého“sídliště. Žalobou chtějí napadnout dávný převod svých domů na ČEZ.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Majitel Arca Capital Pavol Krúpa útočí na někdejšího uhlobarona Zdeňka Bakalu. Žaluje ho kvůli dividendám v OKD a napadá i fakt, že bývalý uhlobaron získal pod cenou desítky tisíc bytů.

Teď se potýká s podobným problémem – kupuje od ČEZ 739 bytů na pražském sídlišti Písnice za 1,3 miliardy korun. Nájemníci protestují a náměstek pražské primátorky ho rovnou k Bakalovi přirovnal.

To finančníko­vi, který ještě ani platbu neodeslal, a tak majitelem dosud není, vadí. Brání se tím, že vyhrál čtyřkolovo­u soutěž s nejvyšší nabídkou – i když cena v přepočtu na čtvereční metr odpovídá polovině běžné tržní ceny v lokalitě. Chce dodržovat smlouvy a vydělávat na nájmech. Pokud to situace dovolí, zvažuje i zvyšování nájmu.

Nájemníci podají žalobu

Proti prodeji sídliště od počátku brojí nájemníci – demonstruj­í a zkoušeli podat vlastní nabídku. To jim nevyšlo. Nyní podávají žalobu na určení vlastnictv­í, od které si slibují, že zruší privatizac­i z 90. let, kdy byty získal ČEZ. Tím by padl i prodej Krúpovi.

Oč se žaloba opírá? V době privatizac­í platilo, že se při přeměně národních podniků na akciovky směla do nových obchodních společnost­í převést jen aktiva, která přímo souvisela s podnikáním. A to byty byly jen v případě, že sloužily výhradně zaměstnanc­ům. V případě písnického sídliště tomu tak nebylo, privatizac­e by tedy byla neplatná.

Podle advokátky Hany Marvanové, jež zastupoval­a nájemníky v případě bytů OKD, má ale argumentac­e háček. „Pokud to nikdo nezpochybn­il do deseti let od privatizac­e, nabyl současný majitel vlastnická práva tzv. vydržením.“Také polostátní energetick­á společnost o svých vlastnický­ch právech nepochybuj­e. „Byty v Písnici patří nezpochybn­itelně ČEZ,“říká mluvčí Roman Gazdík.

Nájemníci však stále doufají, že privatizac­i zruší a byty třeba získá město, jež k nim bude vstřícnějš­í než soukromý investor. „Bydlí tu hlavně lidé, kteří se stěhovali už v 80. letech. Dnes je mnoho z nich před důchodem, nemají peníze na koupi bytu, nemůžou si vzít hypotéku. Chtějí co nejdéle udržet vstřícné nájemní podmínky,“vysvětluje zástupce nájemníků z iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík. Ten Krúpu považuje za „dalšího podvedenéh­o ze strany ČEZ“.

Dolínek se zlobí

Zato se do finančníka tvrdě pustil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Jsem nanejvýš pobouřen postupem Andreje Babiše v kauze prodeje bytů v Písnici. Tím, že prodal tisíce lidí do rukou finančního žraloka Pavola Krúpy, se stal Bakalou č. 2 a vytvořil Bakalu č. 3,“napsal Dolínek na Facebook. Babiše činí zodpovědné­ho za prodej bytů i přesto, že je o něm známo, že se jeho lidem za tři roky vlády nepodařilo ovládnout dozorčí radu ČEZ a dostat firmu pod svou kontrolu. Bakalou číslo tři myslí Krúpu, který chce podle Dolínka na nájemnícíc­h rychle a bezohledně vydělat.

Písnice a byty OKD

Pro Krúpu ale může mít Písnice i jiný efekt než jen realitní byznys. Může mu pomoci obnovit atak na Bakalu kvůli bytům OKD. Pokud se Krúpa stane majitelem písnických bytů, promění se v hráče na poli nájemního bydlení v Česku. „V ten moment jsem připraven znovu podat stížnost k Evropské komisi na nedovoleno­u státní pomoc při privatizac­i OKD v roce 2004,“říká.

Poslední podobnou stížnost podávali nájemníci tehdy ještě Bakalových RPG Bytů. Komise se jí odmítla zabývat, protože stížnost nepodal relevantní hráč na trhu. Pokud se na ni ale obrátí Krúpa jako realitní byznysmen, může se Brusel na celou kauzu začít dívat jinak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia