MF DNES

„Byty jsem získal čistě, nabídl jsem nejvíc“

-

Slovenský finančník Pavol Krúpa odmítá, že by byl v Písnici ve stejné pozici jako Zdeněk Bakala u RPG Bytů. Naopak, hodlá své nové pozice proti Bakalovi využít.

Co chcete udělat s písnickým sídlištěm?

My jsme to koupili jako projekt s výnosem na pronájem. Na základě současných nájemních smluv nám vychází, že bychom měli z projektu výnos 3,9 procenta ročně, což je v současných podmínkách pro fond dobré. Nekupuju to proto, že bych byl lidumil, jsem pragmatik. Ale jsme omezeni zákonem a zvyšovat nájem můžeme maximálně o pětinu za tři roky. A samozřejmě se nechceme s nájemníky soudit, chceme se s nimi domluvit. Jsou to klienti a chceme, aby byli spokojení.

Odprodáte byty nájemníkům?

Budeme prodávat 23 bytů, které jsou volné. Podle informací, které máme, skoro nikdo z nájemníků svůj byt odkoupit nechce. Nikdo s námi ještě o tom ani přímo nejednal. A i kdyby, než by se připravil prodej, tak to trvá dva roky. Do té doby budeme pronajímat a i potom bude záležet na tom, jestli se domluvíme na ceně.

A co převod veřejných prostranst­ví na městskou část Písnice?

Jsme připraveni naplnit vše, co je ve smlouvě. A samozřejmě máme zájem na tom, aby se lokalita rozvíjela, takže když se to bude jevit jako nejlepší možnost, tak to uděláme. Ale musím to zvážit.

Nájemníci chtějí podat žalobu na určení vlastnictv­í. Tou chtějí dokázat, že byty neměly být na ČEZ v 90. letech převedeny, a chtějí prodej zastavit předběžným opatřením. Co si o tom myslíte?

Já předpoklád­ám, že právníci ČEZ to mají dobře ošetřené. Pokud ne a opravdu by kvůli tomu z prodeje sešlo, tak jsem připraven soudit se o náhradu s tím, kdo chybu způsobil a tím pádem mi zhatil investici.

Co říkáte na to, když vás náměstek Petr Dolínek označuje za dalšího Bakalu?

Já můžu říct jen to, že jsem vyhrál ve čtyřkolové veřejné soutěži tím, že jsem dal nejvyšší cenu. To je čisté. Navíc, naopak, můžu vlastnictv­í bytů v Písnici použít proti Bakalovi.

Jak?

Stížnost sdružení nájemníků z RPG bytů kvůli nedovolené státní podpoře byla zamítnuta proto, že podle Evropské komise za ní nestáli účastníci trhu. Arca Capital se koupí písnického sídliště stane účastníkem trhu s nájemním bydlením a jsem připraven podat žalobu na nedovoleno­u státní podporu OKD.

Dokdy máte čas, abyste zaplatil a stal se tak z vítěze soutěže majitelem písnického sídliště?

Do 21. března. A hodlám čekat do poslední chvíle právě kvůli případnému vydání předběžnéh­o rozhodnutí. Nerad bych poslal 1,3 miliardy do něčeho, co by potom nedopadlo. (ac)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia